Korenmarkt, Arnhem

Arnhem wil 'echte' studentenstad worden

Bij Arnhem denk je niet meteen aan een bruisende studentenstad. Daar moet wat aan veranderen, vinden de gemeente en de drie hogescholen. Daarom is er een actieplan om het imago van Arnhem als 'echte studiestad' te verbeteren.

De gemeente vindt dat studenten goed zijn voor de economie: veel bedrijven hebben hoogopgeleide mensen nodig en het is handig als die in de buurt zitten. Ook leveren studenten een jongere en dynamische binnenstad op.

Die drie hogescholen werkten tot vorig jaar nauwelijks samen en de studenten kwamen ook niet echt met elkaar in contact. Nu organiseren ze met zijn drieën de introductiedag en zijn er voor het eerst feesten voor álle studenten. Sinds deze maand is iemand speciaal iemand aangesteld om dit allemaal te coördineren: Jan van de Weerd.

Hij heeft de taak om Arnhem als echte studiestad op de kaart te zetten. "Het is nu nog niet zo bekend wat er allemaal in de stad te doen is", zegt Van de Weerd. "Terwijl het aan niks ontbreekt. De bereikbaarheid is goed, er is veel horeca en er zijn veel culturele activiteiten. Maar wellicht zijn we te bescheiden."

Onno en Paul in Arnhem

Ik snap niet waarom Arnhem nog steeds niet als studentenstad wordt gezien.

Paul Hu, voorzitter van de Verenigde Studenten Arnhem

Dat vindt ook Paul Hu, die voorzitter is van de Verenigde Studenten Arnhem: "We hebben in een straal van 15 kilometer drie hogescholen die goed aangeschreven staan. Dat is best bijzonder. Ik snap dus niet waarom Arnhem nog steeds niet als studentenstad wordt gezien."

Daarom nam Paul verslaggever Onno Beukers mee om het bruisende studentenleven van Arnhem te laten zien:

Om van Arnhem een studentenstad te maken, wordt natuurlijk met een schuin oog naar onderbuurman Nijmegen gekeken. "Dat is een mooi voorbeeld voor ons, want het heeft door de universiteit meer de dynamiek van een studentenstad", zegt Van de Weerd. "Studenten wonen daar meer in de binnenstad en dat geeft een andere beleving."

In Arnhem wonen naar verhouding veel studenten die ergens anders studeren, vooral in Nijmegen. En ook dat heeft weer invloed op de sfeer in de stad. "Ik vind het jammer", zegt Paul. "Als ik naar mijn eigen klas kijk, zie ik dat meer dan de helft pendelt tussen Arnhem en een andere stad. Daardoor kan je moeilijk dingen samen organiseren."

In Arnhem is er dan ook een tekort aan betaalbare kamers, blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. De gemeente is daarom op dit moment bezig een oud gebouw van Rijkswaterstaat, dat vlakbij de HAN in de wijk Presikhaaf staat, om te bouwen tot studentencomplex met bijna 300 kamers.

Onno en Paul in Arnhem

Uiteindelijk moet dit gebied uitgroeien tot een soort campus. Stiekem wordt zelfs gedroomd over het verplaatsen van het treinstation Arnhem Presikhaaf, zodat studenten in de toekomst nog minder ver naar de HAN hoeven te lopen.

Paul Hu ziet in ieder geval dat ook de studentenverenigingen beter samenwerken. Ze komen wat vaker bij elkaar over de vloer en organiseren zelfs feesten samen. "Zo gaat Arnhem een echte studentenstad worden", zegt Paul. En tevreden neemt hij nog een slok van zijn bier: "Op Arnhem."

Deel artikel: