Studenten in Almere

'Almere is vanaf nu een echte studentenstad'

Persoonlijk, underground, dichtbij, pionieren en een beetje tegendraads. Je denkt misschien niet meteen aan Almere, maar dit zijn wel de woorden waarmee de stad de afgelopen jaren reclame maakte bij potentiële studenten.

Met succes: het aantal studenten in Almere is de afgelopen vijf jaar verdubbeld en op dit moment is de introductieweek in volle gang. Reden genoeg voor René Peeters, wethouder van Onderwijs, om de stad uit te roepen tot "echte studentenstad".

Voorspelling uitgekomen

"Ik weet nog dat de Amsterdamse stadszender AT5 vijf jaar geleden met een glimlach de leegte in Almere kwam filmen", blikt Peeters terug. "Zo van: Almere studentenstad? Ja ja, het zal wel. Ik zei: Almere wordt zonder twijfel een studentenstad, let maar op. En dat is uitgekomen."

Studeren in Almere: is dat leuk?

Onder meer het rijk, provincie Flevoland en de gemeente Almere legden vijf jaar geleden 72 miljoen euro bij elkaar om Almere een studentenboost te geven. Van dat geld startte de Hogeschool Windesheim nieuwe opleidingen in de stad en werd een marketingcampagne met studentenambassadeurs betaald. ​

Volgens Peeters is de stad enorm veranderd door het aantal studenten. "Er komen steeds meer horeca", zegt hij. "En de cafés zitten vaker vol." Ook zorgen volgens Peeters de studentenverenigingen - die druk bezig zijn sportfaciliteiten op te zetten - voor leven in de brouwerij.

Of we ook klachten krijgen over het toegenomen aantal studenten? Eigenlijk hoopten we daar wel op, want in een studentenstad hoort reuring te zijn. Maar het valt eigenlijk wel mee.

René Peeters, wethouder Onderwijs in Almere

Toch is de Almeerse studentenpopulatie relatief erg klein in vergelijking tot andere grote steden. Zo vormen studenten in Breda, Tilburg en Eindhoven rond de 5 procent van alle inwoners. In Almere is dat minder dan 3 procent.

Hoeveel studenten zijn er in andere 'studentensteden'

'Almere geen studentenstad'

De vraag is dan ook wanneer je een stad echt een studentenstad kunt noemen.

"Dat is heel discutabel", zegt ondernemer Erik Theunissen, die al 22 jaar in Almere woont. Volgens hem moet er op het gebied van verenigingsleven, huisvesting en uitgaan nog heel wat gebeuren om Almere studentenstadproof te maken, schrijft hij in zijn stuk voor Almere Diep.

"In mijn ogen is Almere nog geen studentenstad", vertelt hij. "De invloed van studenten is nog niet echt groot en dat is wat mij betreft wel één van de kenmerken. In het centrum leeft het inderdaad meer, maar dat komt ook omdat de binnenstad helemaal vernieuwd is. Ik vraag mij af of dat echt aan de studenten te danken is."

Wetenschappelijk onderwijs

Studentenstad of niet, Peeters is de komende jaren van plan om ook wetenschappelijk onderwijs naar Almere te halen. Op de planning staat een samenwerking met het Institute of Advanced Metropolitan Studies in Amsterdam.

"In 2022 is de Floriade en daarvoor willen we een groene campus ontwikkelen", kondigt Peeters aan. "De provincie Flevoland en de gemeente willen er in ieder geval geld insteken. Ik hoop over zo'n twee jaar de eerste tekenen hiervan te zien."

Deel artikel: