The Makemakes

Zo voelt het als je 0 punten haalt in de Songfestival-finale

Het is de grootste afgang voor finalisten van het Songfestival: nul punten krijgen. Niet alleen is daarna de walk of shame langs de internationale pers pijnlijk, maar ook de eeuwige 'roem'. Want zo'n nulpunter staat voor eeuwig op je muzikale cv. Hoe overleef je zero points?

Het gebeurde Dominic Muhrer, de frontman van The Makemakes, vorig jaar. Deze Oostenrijkse inzending bleef totaal onverwachts zonder punten achter. Dat was extra pijnlijk, omdat het festival ook nog eens in de eigen hoofdstad werd georganiseerd.

"Natuurlijk was het een van de scenario's die we hadden besproken, maar de hype was zo groot dat we niet geloofden dat het zou gebeuren", zegt Muhrer. Erg verdrietig waren ze niet: nog diezelfde avond zongen de mannen 'We are the zeroes of our time', een knipoog naar het winnende lied 'Heroes' van dat jaar.

Een jaar later maken ze zich er nog altijd niet druk om. Muhrer: "Met nul punten eindigen betekent niet dat je een slecht nummer had of een slechte zanger bent. Je had misschien het verkeerde kapsel, een politieke boodschap die niet goed viel of de visuals waren verschrikkelijk."

Wiener Debakel

De afgelopen 15 jaar zijn er nog twee andere acts zonder punten geëindigd. Als eerste de Duitse Ann Sophie, die met een omweg de nationale finale won. Na afloop van haar internationale optreden werd gesproken over het Wiener Debakel. Ann Sophie zou na de puntentelling zijn ingestort, maar zei vervolgens "dat ze wel lol had gehad".

In 2003 zorgde het duo Jemini voor een Brits dieptepunt. Niet alleen nul punten, ook nog eens knettervals. "We vinden het niet terecht dat we laatste waren, want we gaven het optreden van ons leven. We voelen ons winnaars", was hun reactie.

De Engelse pers had een andere verklaring: de Britse deelname aan de Irak-oorlog. Opmerkelijk was dat na hun optreden de deur van hun kleedkamer werd ingetrapt.

The Makemakes worden nog altijd aangesproken op straat. "Mensen zeggen dan dat ze 'die stomme show' nooit meer gaan kijken vanwege de achterlijke puntentelling", vertelt Muhrer. "Oostenrijk had de afgelopen jaren vaker slechte resultaten, maar nog nooit was het publiek zo betrokken."

Oostenrijk staat er in de statistieken inderdaad niet best voor. Samen met Noorwegen heeft het land de twijfelachtige eer van de meeste nulpunters (allebei vier keer). In de geschiedenis van het Songfestival hebben in totaal 36 acts nul punten gehaald in de finale. Nederland haalde twee keer geen enkel punt, in 1962 (De Spelbrekers) en 1963 (Annie Palmen).

Annie Palmen, hier op weg naar het Songfestival, haalde voor Nederland nul punten

De kans dat we vanavond of de komende jaren nul punten halen, wordt trouwens kleiner door de nieuwe puntentelling. Vanaf dit jaar krijgen deelnemers twee keer punten: van het publiek én de vakjury. Twee kansen om punten te pakken dus.

Marketingcampagne

The Makemakes hebben in ieder geval geen spijt van hun deelname. Hoewel ze voor altijd bekend zullen blijven als die zero pointers, heeft het ze namelijk ook heel veel opgeleverd. "Elk kind en elke oma kent ons nu", zegt Muhrer. "Dit levert ons veel meer op dan een dure marketingcampagne ooit voor ons had kunnen doen."

'Zeropointers' Ann Sophie en Dominic traden vorig jaar voor de finale nog samen op

En wie weet zien we ze ooit weer terug op het Songfestival. Als schrijver van een van de inzendingen, of zelfs op het podium. Muhrer: "We overwegen serieus om weer terug te keren. Ergens hebben we het gevoel dat we onszelf toch nog willen bewijzen."

Deel artikel: