Nog één biertje, echt. En voor je het weet sta je tot zes uur 's ochtends in de kroeg, terwijl je de volgende dag toch echt een deadline van je studie hebt staan. Oplossing? Een sloot koffie en voor sommige studenten zelfs een pilletje Ritalin.
Dat kan anders, dachten twee studenten. Zij bedachten Braincaps, een capsule met onder meer een hoge concentratie cafeïne waardoor je je beter zou kunnen concentreren.
Mucahit Yalaniz (23), geneeskundestudent, en David Lo Dico (21), student bedrijfskunde, merkten dat veel studenten om hen heen naar een oplossing zochten om met studietijdsdruk en een druk sociaal leven om te kunnen gaan. Voor Mucahit en David was koffie niet meer genoeg en Ritalin een stap te ver. Daarom gingen zij voor de middenweg.
David en Mucahit zijn niet de eerste met dit idee. In Utrecht brachten studenten Gerben Houwers en Wimme Klaver vorig jaar mei vergelijkbare breindoping uit: Study Buddy. "We zaten op een dag in de trein over de film Limitless te praten. Daarin neemt een man een pil waardoor hij zijn hersenen voor 100 procent in plaats van 15 procent kan gebruiken. Toen dachten we: wat als we dat zelf gaan uitproberen."
Ze deden wat internetonderzoek, en probeerden verschillende voedingssupplementen uit. "Op een gegeven moment waren we thuis met lepeltjes en weegschalen bezig." Zo gingen ze door tot ze de perfecte combinatie hadden. Wimme haalde er een tien voor zijn laatste tentamen van de master organisatiepsychologie.
De pilletjes vliegen als warme broodjes over de toonbank. Sinds vorig jaar september kunnen de twee net-afgestudeerden van hun wonderpil leven.
Wonderpillen maken, mag dat?
Maar kan dit allemaal wel zomaar, zo'n wonderpil uitbrengen? Ja hoor, zegt de woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Een producent mag een voedingssupplement uitbrengen als hij zich daarbij aan de regels voor supplementen houdt. Wij testen een product pas als er een aanleiding is."
Maar, voegt hij wel toe: "Wij geven als advies: als je gevarieerd eet, heb je geen voedingssupplementen nodig. Behalve als je in een bepaalde groep valt, zoals zwangere vrouwen en kleine kinderen."
Als het werkt, zit er bijna per definitie een stofje in dat niet in een voedingssupplement thuishoort.
Directeur van de dopingautoriteit Herman Ram ziet parallellen met voedingssupplementen die in de sport gebruikt worden. "Meestal werken dat soort supplementen niet. Dan is er niets aan de hand.” Maar, zegt hij ook, "als de claims wel kloppen dan kom je in een schemergebied. Dan zit er bijna per definitie een stofje in dat niet in een voedingssupplement thuishoort. Dan vallen dergelijke pillen onder de geneesmiddelen- of opiumwet en mogen ze niet zomaar vrij verhandeld worden."
De NVWA of de Inspectie voor de Gezondheidszorg zou dan moeten optreden, maar dat doen ze pas als ze aanleiding hebben, vertelt Ram. "Het kan zijn dat de werkzame stof niet op de verpakking staat."
Om die reden adviseert Ram studenten dan ook "om verstandig te zijn en niet iets te slikken waarvan je niet weet wat er precies in zit. Dat klinkt misschien vaderlijk, maar vanuit mijn achtergrond in de dopingwereld sta ik soms versteld van wat mensen zomaar in hun lichaam stoppen."