Wekdienst van 7 april: dit gebeurde er terwijl je sliep

Goedemorgen! Het is wisselvallig vandaag: er trekken geregeld buien over, met vooral in het Noorden kans op onweer en hagel. Maar ook de zon schijnt af en toe. Het wordt 9 tot 11 graden.

Wat heb je gemist?

Het was lang spannend of er genoeg mensen gestemd hadden bij het Oekraïne-referendum, maar na een paar uur nagelbijten werd duidelijk dat de opkomstdrempel van 30 procent op het nippertje is gehaald. De uitslag - een klinkende overwinning voor het nee-kamp - is daarom geldig. De grote vraag die nu volgt: wat gaat de regering doen met die uitslag? Premier Rutte liet gisteravond alvast weten wat hij denkt dat er moet gebeuren.

Rutte: verdrag niet zonder meer ratificeren bij geldig referendum

Nederland heeft relatief weinig tienermoeders. Afgelopen jaar kwamen er 1574 bij, het jaar ervoor zo'n 1800. Bijna 80 procent van de nieuwe tienermoeders in 2015 was 18 of 19 jaar oud en 8 procent was jonger dan 16. In Europa hebben alleen Zwitserland en Denemarken nog minder tienermoeders dan wij. Bulgarije en Roemenië kennen het hoogste geboortegetal onder tieners.

Bussen en trams in Amsterdam krijgen vanaf september pinautomaten. En vanaf januari kun je als alles goed gaat niet meer met contant geld betalen in het Amsterdamse ov. Vervoersbedrijf GVB hoopt dat er minder overvallen op chauffeurs worden gepleegd als er geen geld meer in de bus is. De laatste maanden zijn zeven chauffeurs overvallen, waarbij met geweld werd gedreigd. Vijf van de zeven overvallen waren in Amsterdam-Noord.

Verder vandaag...

Wordt om 10.00 uur de rechtszaak tegen Geert Wilders hervat, om het 'minder, minder' scanderen. De PVV-leider wil dat één van de rechters aftreedt omdat ze partijdig zou zijn. Ook krijgt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een zware dag. In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de nasleep van de aanslagen in Brussel. Vorige week ging de minister de fout in door de FBI en de politie van New York door elkaar te halen. Ook kon hij niet verklaren waarom Nederland geen opsporingsbevel voor aanslagpleger Ibrahim El-Bakraoui had verspreid.

Fijne dag!

Deel artikel: