De teamleden vieren de overwinning

Nederlandse dronepiloten naar finale in Dubai

Het Nederlandse team dat meedoet aan de World Drone Prix in Dubai is door naar de finale. Het is het eerste grote toernooi in zijn soort. De winnaar vangt 230.000 euro.

Volgens teamlid Martijn de Kemp werd de weg naar de finale "met vlag en wimpel" gehaald. Tijdens de twee kwalificatierondes de afgelopen dagen werd de druk steeds verder opgevoerd, vertelt hij.

"We moesten op een gegeven moment vijf rondes op een vrij complexe baan aan één stuk doorvliegen. Het was voor ons een kwestie van de goede balans zoeken tussen de juiste snelheid en niet al te veel risico nemen."

Het Nederlands team proost op hun finaleplaats

Op het parcours moeten drones op hoge snelheid een aantal hindernissen nemen. Uiteindelijk zijn er van de 80 teams 32 door naar de finale. Aankomende vrijdag en zaterdag strijden zij om de hoofdprijs.

De Nederlandse delegatie

Vandaag en morgen zijn de oefendagen. Maar heel veel oefenen lijkt er niet in te zitten. Het is in zeven jaar tijd niet zulk slecht weer geweest in Dubai. "De mensen waren hier in paniek", zegt Martijn. "Voor Nederlandse begrippen was het een redelijk normaal hoosbuitje met wat windstoten. Grappig om te zien."

Het 'noodweer' heeft ook gevolgen voor het verdere verloop van het evenement. "Ze zijn hier totaal niet ingesteld op regen, in welke vorm dan ook. De baan voor de finale is ondergelopen. Het wordt dus spannend." Er wordt nu uitgekeken naar andere locaties in de stad.

Kamelen

De reis naar Dubai is voor de heren pas compleet als ze in de woestijn zijn geweest. "Als het droog blijft, pakken we de auto. Het is onze droom om tussen de kamelen door te vliegen."

Deel artikel: