De Nederlandse delegatie

Nederlands team naar World Drone Prix in Dubai

De Super Quadcopter Gang, zo heet het Nederlandse team dat zich heeft gekwalificeerd voor de World Drone Prix. De internationale dronerace wordt volgende week in Dubai georganiseerd. Het is het eerste en grootste toernooi in zijn soort. De winnaar gaat naar huis met een geldprijs van 230.000 euro.

"Ik denk dat we een goede kans maken op de winst", zegt dronepiloot Dino Joghi. Met zijn zeskoppige team vliegt hij zaterdag naar Dubai. Maandag zijn de voorrondes, daarin strijden de heren tegen 31 teams van over de hele wereld. Acht teams gaan door naar de finale op 11 maart.

De meeste leden van de Super Quadcopter Gang kennen elkaar al jaren door hun gemeenschappelijke interesse in droneracen. Ze organiseren evenementen en wedstrijden en hebben een YouTube- en Facebookpagina waarop ze video’s delen.

Toen de Verenigde Arabische Emiraten in december het toernooi aankondigden, besloten ze zich aan te melden.

We keken eerder al eens mee bij een race van Dino, in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht:

'Zodra je je drone kent, wil je meer'

Van hobby naar Grand Prix

Het was voor het team flink stressen om aan alle selectiecriteria te voldoen. "Het ging allemaal heel snel. Binnen een week richtten we een baan in die aan de voorwaarden voldeed. We moesten videomateriaal insturen van de perfecte vlucht. Dus hebben we rondje na rondje gevlogen tot het goed genoeg was", zegt Dino.

Na lang wachten kregen ze het verlossende mailtje uit Dubai. "Ik was heel verrast. Ineens werd het echt. Sindsdien zijn we ons dagelijks aan het voorbereiden." Zo werd een hobby plotseling serious business. "Het drone-racen nog heel nieuw in Nederland. Er zijn veel piloten maar het niveau is vaak niet zo hoog. Het is te gek dat we nu internationaal uitgedaagd worden."

Hoe ziet zo’n race eruit?

Voor de World Drone Prix wordt op dit moment druk gebouwd aan een speciale luchtbaan. "Je moet het voor je zien als een soort ribbenkast. De baan is een geraamte waar je met je drone in moet blijven vliegen. In de drone zit een gps-systeem dat bijhoudt wanneer je de baan uitvliegt", legt Dino uit.

Een team bestaat uit minimaal vijf man: een piloot, een navigator die de concurrentie in het oog houdt, een technicus die aan de drone kan sleutelen en een of twee man pitcrew. "Het lijkt een beetje op een Formule 1-wedstrijd, maar dan in de lucht", vertelt pitstopper Rik Bijl.

Dino heeft geen idee of zijn team als sterspelers zal worden onthaald in Dubai. "We weten niet eens of we het een 'sport' mogen noemen. Ik weet alleen dat ik heel goed moet gaan vliegen."

Deel artikel: