Michel Martelly

President Haïti: geef ze de banaan

'Geef ze de banaan'. Zo heet de carnavalshit die Haïti's president Michel Martelly uitbracht in de laatste week van zijn bewogen presidentschap. Het nummer roept veel weerstand op en verhevigt het burgerprotest dat tegen hem gaande is.

De tekst zou seksistisch zijn, en verwijzen naar de Haïtiaanse mensenrechtenactiviste Liliane Pierre-Paul. Ook haalt hij uit naar journalist Jean Monard Metellus, die volgens hem een witmakende huidcrème gebruikt om een "mooi meisje" te worden. Het klinkt allemaal zo:

Zondag verloopt de termijn van Martelly als president van het Caribische eiland. Voor zijn aanstelling als president in 2011 maakte Martelly carrière als popartiest. Als Sweet Micky gaf hij controversiële optredens, waarbij hij publieke figuren bekritiseerde met zijn teksten.

Pierre Esperance, directeur van de grootste mensenrechtenorganisatie van Haïti, zegt dat veel Haïtianen niet hadden verwacht dat Martelly als president door zou gaan met zijn omstreden uitspraken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens Esperance is het nummer een bewuste wraakactie. "De president duldt van niemand kritiek. De mensen die hij met zijn lied wil beledigen, hebben zich eerder kritisch uitgelaten over zijn beleid. Nu ziet hij kans ze terug te pakken."

Wraakactie

Critici in het land hebben het volgens Human Rights Watch al een tijdje zwaar te verduren. Volgens Esperance zijn gedurende Martelly's presidentschap meer dan 50 Haïtianen achter de tralies gezet als politieke gevangenen. "Haïti heeft genoeg van zijn agressieve en corrupte leider."

Na de humanitaire ramp die volgde op een zware aardbeving in 2010, waren de verwachtingen van Martelly bij zijn aantreden hooggespannen. Volgens Esperance heeft hij die verwachtingen niet waargemaakt. Burgers gingen de laatste weken geregeld de straat op om tegen hun president te protesteren. "Het is goed dat hij gaat."

Een Haïtiaan roept op tot het vertrek van president Martelly

Het is nog onduidelijk wie Martelly opvolgt als president, nieuwe verkiezingen zijn voorlopig uitgesteld. Er wordt gevreesd voor een constitutionele crisis.

Deel artikel: