Aanhangers van de oppositie gingen de straat op omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen
NOS Nieuws

Kiesraad Haïti durft verkiezingen opnieuw niet aan

De presidentsverkiezingen in Haïti zijn op het laatste moment opnieuw uitgesteld. De tweede ronde tussen de twee overgebleven kandidaten zou aanstaande zondag zijn, maar volgens de kiesraad is er te veel geweld in het land om de verkiezing te laten doorgaan.

De strijd zou gaan tussen regeringskandidaat Jovenel Moïse en oppositiekandidaat Jude Celestin. Zij haalden bij de eerste ronde in oktober de meeste stemmen. Moise is een partijgenoot van vertrekkend president Michel Martelly, wiens termijn over twee weken afloopt.

Oppositiekandidaat Celestin, een in Zwitserland opgeleide zakenman, had al aangekondigd de verkiezing van zondag te boycotten omdat de stemming niet eerlijk zou verlopen. In de eerste ronde werd volgens hem ook al alles in het werk gesteld om Moïse te bevoordelen. De regeringskandidaat kreeg toen de meeste stemmen; 8 procentpunt meer dan Celestin, die tweede werd.

Massale protesten

De tweede ronde zou eigenlijk op 27 december worden gehouden, maar werd toen ook al uitgesteld vanwege de onrust in het land. De afgelopen dagen waren er opnieuw massale protesten in Haïti, vaak met geweld. Zo werden kantoren van de kiesraad aangevallen en in brand gestoken. Ook namen gewapende mensen verkiezingsmaterialen mee. Zelfs met hulp van VN-troepen lukt het de Haïtiaanse veiligheidsdiensten niet om de orde te bewaren.

Rellen in Haïti bij protest verkiezingen

Er is nog geen nieuwe datum voor de presidentsverkiezingen vastgesteld. Dat kan tot een constitutionele crisis leiden, omdat Martelly op 7 februari moet aftreden. Hij mag grondwettelijk maar één termijn van vijf jaar dienen. Het is onduidelijk wat er gebeurt als er op 7 februari nog geen opvolger is.

Roerige historie

Haïti, een van de armste en meest corrupte landen ter wereld, heeft een roerige historie. Het land maakte zich in 1804 los van Frankrijk na een succesvolle slavenopstand. Het was daarmee het eerste onafhankelijke 'zwarte' land ter wereld. Sindsdien zijn er 46 staatshoofden geweest, onder wie koningen, keizers, dictators en democratisch gekozen presidenten.

Doordat er talloze staatsgrepen zijn gepleegd, konden maar acht staatshoofden hun wettelijke termijn uitzitten. Michel Martelly, die voor zijn presidentschap een succesvolle zangcarrière had als Sweet Mickey, is over een paar weken een van hen.

De massale demonstraties in Haïti gingen op veel plaatsen gepaard met geweld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl