Witte haai

Waarom Nieuw-Zeelandse haaien agressief worden van duiktripjes

Duiken met witte haaien: in Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland al jaren populair. Zolang je je ledematen binnen de kooi houdt, is 't best veilig, werd altijd gedacht. Maar de bewoners van Oban, een dorpje op het Nieuw-Zeelandse Stewart Island, zijn het daar niet mee eens: zij zijn bang dat het kooiduiken juist meer haaienaanvallen veroorzaakt.

"Ik ben gek op witte haaien, het zijn fantastische wezens", vertelt Richard Squires, een inwoner van het dorp, aan The Guardian. "Maar we weten écht niet genoeg over ze om ze zomaar te voeren. Het is alsof je een beetje gaat lopen stoeien met een T-Rex met vinnen."

Volgens Squires hebben haaien de laatste jaren een ongezonde interesse gekregen in boten en zijn ze agressiever geworden. "Een paar jaar geleden, toen het duiken populair werd, heeft een witte haai mijn boot wel anderhalf uur gevolgd. En dat terwijl de organisatoren van de duiktripjes zeggen dat die haaien geen interesse hebben in boten."

Hij neemt het de organisatie die de tripjes verzorgt heel erg kwalijk. "Er zijn genoeg van dit soort bedrijfjes. Maar deze zit bij een toeristenhotspot die veel te maken heeft met de zee. Het is een kwestie van tijd voordat er echt iets ernstigs gebeurt."

Boot = eten

Mardik Leopold, zeebioloog aan de Universiteit van Wageningen, legt uit waarom. "De organisatie lokt die beesten natuurlijk met voedsel, of soms zelfs met een fles bloed. Haaien komen daar op af en worden er enorm agressief van."

Dat levert spectaculaire beelden op, en voor de duikers is het niet echt een groot probleem. "Die zitten in een kooi, daar komt een haai niet zo snel bij".

Rubberbootjes, surfers of zwemmers daarentegen, moeten wel oppassen. "Hoe vaker een haai eten heeft gekregen in de buurt van mensen en boten, hoe meer hij mensen en boten met eten gaat associëren."

Zodra de haai dan een boot of mens ziet, denkt hij dat hij eten krijgt. "Dat is hij gewend, en dan komt hij z'n eten opeisen."

Deel artikel: