Azc in Gilze

Wekdienst van 30 januari: dit gebeurde er terwijl je sliep

Goedemorgen, vanmorgen valt er eerst veel regen. Vanuit het noordwesten wordt het langzaam droog , later nog kans op een bui. Dan ook minder wind en het wordt een graad of 8. Morgenmiddag vanuit het zuidwesten opnieuw regen.

Wat heb je gemist?

Het COA heeft vorig jaar ruim 8000 incidenten in asielzoekerscentra geregistreerd. De meldingen liepen uiteen van het niet schoonmaken van de eigen kamer en geluidsoverlast tot diefstal. 55 meldingen gingen over zedenzaken. De zedenzaken speelden vooral tussen bewoners onderling. Bij ruim de helft van alle 8000 incidenten moest de politie langskomen, blijkt uit politiecijfers.

The Voice of Holland-winnares Maan

De RTL-talentenjacht The Voice of Holland is gewonnen door Maan. De pupil van Marco Borsato, die vanavond na vijf seizoenen afscheid nam van The Voice, versloeg in de laatste aflevering de drie andere finalisten.

De 18-jarige zangeres heeft een auto gewonnen en krijgt een platencontract.

Hulpverleners aan het werk in Madaya

In de belegerde Syrische stad Madaya overlijden nog steeds mensen als gevolg van ondervoeding en uitdroging. Artsen zonder Grenzen zegt dat zeker zestien inwoners van Madaya zijn verhongerd sinds daar eerder deze maand voedselhulp arriveerde. Volgens de hulporganisatie zijn in de stad ruim 300 mensen ondervoed.

Verder vandaag...

Ilegale hennepkwekerijen worden vanaf nu veel makkelijker ontdekt. Netbeheerder Stedin heeft slimme software gemaakt die de kwekerijen kan opsporen. Een student ontdekte dat hennepkwekerijen een specifiek elektriciteitsgebruik hebben. Daarvan kunnen met behulp van slimme software in de elektriciteitsstations 'sporen' worden teruggevonden. Hoe de software precies werkt, wil Stedin niet vertellen.

En in Rome protesteren vandaag waarschijnlijk een miljoen mensen tegen het homohuwelijk. Eerder was er al een demonstratie van voorstanders.

Deel artikel: