NOS Nieuws

Slimme software spoort hennepkwekerij op

Illegale hennepkwekerijen kunnen voortaan veel makkelijker worden ontdekt. Netbeheerder Stedin heeft software ontwikkeld die ziet of in een buurt of wijk een hennepkwekerij is. Hoofd fraudebestrijding Dave de Wit van Stedin verwacht met de software veel meer hennepkwekerijen op te kunnen sporen.

Vorig jaar werden in Nederland 4500 hennepkwekerijen ontdekt. Dat is iets minder dan in 2014. Volgens Stedin komt dat onder meer doordat de politie veel tijd kwijt was aan de opvang van vluchtelingen. Maar ook worden hennepkwekerijen steeds beter geïsoleerd, waardoor bijvoorbeeld warmtecamera's moeite hebben om de kwekerijen te ontdekken.

Tot nu toe was juist de warmte-afgifte een zwak punt voor de criminelen. Hennepkwekerijen produceren veel warmte en hennep heeft een karakteristieke geur. Doordat de isolatie steeds beter wordt, neemt de kans op toevallige ontdekkingen af. Terwijl deze ontdekkingen samen met tips van omwonenden eigenlijk de enige mogelijkheden waren op hennepkwekerijen op te sporen.

Specifiek gebruik

Stedin heeft nu dus een nieuw middel waarmee illegale kwekerijen opgespoord kunnen worden. Een student ontdekte dat hennepkwekerijen een specifiek elektriciteitsgebruik hebben. Daarvan kunnen met behulp van slimme software in de elektriciteitsstations 'sporen' worden teruggevonden. Hoe de software precies werkt, wil Stedin niet vertellen.

De netbeheerder over het nieuwe systeem

"Maar vanaf nu kunnen we zien of er in het elektriciteitsnetwerk van een wijk of buurt een hennepkwekerij is", zegt De Wit. "Zodra dat wordt geconstateerd, gaat er een automatische melding naar de afdeling fraudebestrijding. Dan kunnen we verder onderzoeken om welke kabels het gaat. Uiteindelijk kom je dan in de straat uit of zelfs voor het pand uit waar de hennepkwekerij is. We wachten dus niet meer af, maar gaan actief op zoek naar hennepkwekerijen."

Dat we hiermee een flinke slag gaan slaan, is zeker.

Dave de Wit, hoofd fraudebestrijding Stedin

Stedin gaat de komende vijf jaar al zijn 22.000 elektriciteitsstations in Utrecht en een groot deel van Zuid-Holland van de software voorzien. De belangrijkste reden voor Stedin om hennepkwekerijen aan te pakken is de onveilige situaties die ze veroorzaken. Stroom wordt meestal op onveilige wijze illegaal afgetapt. Het risico op kortsluiting en brand is groot. Een op de vijf branden in woningen en bedrijven is het gevolg van geknoei met elektriciteit. Bovendien kost de fraude jaarlijks zo'n 200 miljoen euro.

Hoeveel hennepkwekerijen nu extra opgespoord zullen gaan worden, durft De Wit niet te zeggen. "We beginnen er nu pas mee. De testen die we hebben gedaan, waren positief. Maar we weten niet hoeveel kwekerijen er zijn. Dat we hiermee een flinke slag gaan slaan, is zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl