Het minirokkenprotest in Amsterdam

Protest tegen seksueel geweld: 'Hi-ha, handen thuis!'

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

Toeristen in Amsterdam keken vandaag wel even vreemd op toen ze een stoet in minirok geklede mannen voorbij zagen komen. Ongeveer vijftig mannen liepen samen met andere demonstranten van het Spui in Amsterdam naar de Nieuwmarkt, terwijl ze 'hi-ha, handen thuis, zeg hi-ha handen thuis!' zongen.

De demonstratie is georganiseerd door een aantal politieke jongerenpartijen en bedoeld om aandacht te vragen voor seksuele intimidatie tegen vrouwen. Dit naar aanleiding van de aanrandingen en verkrachtingen in Keulen en de daaropvolgende uitspraak van de burgemeester dat vrouwen "op een armlengte afstand van mannen moeten blijven".

  • NOS / Anna Pruis
    Een toerist maakt een selfie met de demonstranten
  • NOS / Anna Pruis
    Het minirokkenprotest in Amsterdam
  • NOS / Anna Pruis
    Het minirokkenprotest in Amsterdam

"De afgelopen weken is weer duidelijk geworden dat we dubbele standaarden hebben", zegt de 21-jarige David in minirok. "Dat vrouwen iets aan hun eigen gedrag moeten aanpassen, is bullshit. We zijn hier om te laten zien dat we solidair zijn met vrouwen en dat iedereen zich mag kleden zoals 'ie wil. Je kunt nooit iemand verwijten dat 'ie een aanranding zelf heeft uitgelokt."

"Ik vind het belachelijk dat er nog steeds mannen zijn die vrouwen betasten zonder toestemming, dat dat blijkbaar volstrekt normaal is", zegt ook de 38-jarige Levien, die in een witte minirok met rode stippen rondloopt. "En dat er alleen maar aandacht voor is als het een keertje buitenlanders zijn."

  • NOS / Anna Pruis
    Levien had de rok al een keer gebruikt voor een Roodkapje-outfit
  • NOS / Anna Pruis
    Reiner
  • NOS / Anna Pruis
    David leende een minirok van zijn moeder

In Keulen zijn de meeste verdachten van Marokkaanse afkomst, waardoor de vluchtelingendiscussie in alle hevigheid weer oplaaide. Een groep vrouwen in Duitsland, onder wie twee ministers, reageerden met de website ausnamhslos.org ('geen uitzondering'). Zij vinden dat de massale aanrandingen niet gebruikt mogen worden voor racisme. Volgens hen zijn er ook genoeg blanke mannen die vrouwen lastigvallen.

"Ik heb het er gisteren toevallig met vriendinnen over gehad. Ik ben ook wel geschrokken van hoe normaal het blijkbaar is", vertelt Levien. "Bijna al mijn vriendinnen hebben het meegemaakt. Ik had me niet gerealiseerd dat het zo vaak voorkomt."

Heel leuk dat iedereen een rokje aan heeft, ook de mensen die het niet kunnen hebben!

De organisatie door de megafoon

"Hiervoor dacht ik altijd: dat zijn mensen van een andere cultuur, zo zijn ze opgegroeid", bekent Reinder (22). "Maar dat is onzin: het zijn mannen die het doen en die lustgevoelens hebben, die dronken worden en zich niet in de hand kunnen houden. Toen ik erover nadacht, kon ik me voorstellen dat er situaties zijn waarin ik dat ook zou doen. Dat vond ik heel erg."

Strafbaar

In Duitsland roepen de vrouwen achter ausnahmlos op om seksuele intimidatie strafbaar te stellen. Ook in Nederland loopt er al enige tijd een burgerinitiatief voor zo'n zelfde voorstel. In de Tweede Kamer is er nog geen meerderheid voor.

Ook de politieke jongerenpartijen zijn verdeeld. "Het is een heel goed plan", zegt Bart van Bruggen van de Jonge Socialisten. "Het is misschien moeilijk uit te voeren, maar het gaat om een signaal dat je afgeeft als overheid. Dat het helemaal niet oké is dat je vrouwen aanrandt en betast."

  • NOS / Anna Pruis
    Het minirokkenprotest in Amsterdam
  • NOS / Anna Pruis
    Het minirokkenprotest in Amsterdam
  • NOS / Anna Pruis
    Het minirokkenprotest in Amsterdam

Elene Walgenbach van de Jonge Democraten is minder enthousiast. "Uit onderzoek is gebleken dat het niet werkt. Ik wil iedereen oproepen dat mensen elkaar op straat aanspreken. Mocht dat niet werken, kunnen we misschien kijken naar strafbaarstelling."

En of het koud is, zo'n minirok zonder panty? Daar waren de demonstrerende mannen het wel over eens: ijskoud. "Respect voor iedereen die de kou trotseert", aldus David.

Deel artikel: