Demonstratie mannen in rokjes tegen seksueel geweld

Protest: blote mannenbenen in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam is vanmiddag gedemonstreerd tegen seksueel geweld. Het protest was georganiseerd door de jongerenafdelingen van politieke partijen, naar aanleiding van de massa-aanrandingen in Keulen en andere Duitse steden. Iedereen was opgeroepen in een minirok te komen.

Volgens de Jonge Democraten van D66 deden zo'n honderd mannen inderdaad een rokje aan. De betogers liepen vervolgens van het Spui naar de Nieuwmarkt.

Het protest was een reactie op uitspraken die de burgemeester van Keulen deed na de massale aanrandingen in de stad. Henriette Reker kondigde een gedragscode aan en zei dat alle vrouwen er goed aan doen om tijdens carnaval minstens een armlengte afstand te houden van mannen.

De organisatoren vinden dat de wereld op z'n kop. "Het probleem ligt niet bij het gedrag of de kleedstijl van vrouwen: korte rokjes valt helemaal niets te verwijten", zegt voorzitter Van Bruggen van de Jonge Socialisten.

Dj's van 3FM sloten zich vanochtend al aan bij het protest. "Het maakt niet uit wie je bent, je moet kunnen dragen wat je wilt. Je blijft gewoon met je vieze vingertjes van vrouwen af", zei 3FM-dj Wijnand Speelman.

Uit een representatieve steekproef van het AD blijkt dat Nederlandse vrouwen banger zijn na de groepsaanranding in Keulen. De krant vroeg vrouwen naar hun ervaringen en hun gevoel over de gebeurtenissen rond Oud en Nieuw in de Duitse stad. Een op de drie vrouwen vermijdt nu vaker risicovolle plekken op straat of gaat minder vaak alleen over straat.

Verder blijkt dat seksuele intimidatie veel voorkomt. De helft van de ondervraagde vrouwen zegt wel eens seksueel getinte opmerkingen te hebben gekregen. Dit gebeurde vooral tijdens het uitgaan en vaker in de stad dan op het platteland. Bijna vier op de tien vrouwen uit de steekproef zegt wel eens te maken te hebben gehad met handtastelijkheden of aanranding.

Deel artikel: