Mitchell Esajas, Gwayne Elshot en Phaedra Harinsma

Feestje voor Suriname vandaag? Niet echt

Het is precies 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Op zich een goede reden voor een feestje, maar voor veel Surinamers is dat niet zo. Het gaat helemaal niet zo heel goed met het land. En daarom wordt deze mijlpaal niet heel uitbundig gevierd, ook niet door Surinaamse Nederlanders.

Na vijf vette jaren, gaat het financieel nu een stuk slechter in Suriname. Dat komt onder meer door de waardedaling van de Surinaamse dollar vorige week met 20 procent. Daarbij zijn de prijzen van benzine, diesel, elektriciteit en water gestegen. Geen vetpot dus voor veel mensen daar.
Hier in Nederland leven veel mensen mee, zo ook de 26-jarige Mitchell Esajas.

"Ik vier het niet echt, maar sta er wel bij stil."

Mitchell Esajes

Hij is geboren in Nederland, maar heeft Surinaamse roots. Hij praat vaak over de situatie met zijn familie, maar ook op social media heeft hij het erover met z'n vrienden.

"Ik voel me trots, we zijn toch onafhankelijk na een aantal eeuwen kolonisatie, maar op dit moment zijn er ook veel zorgwekkende ontwikkelingen. De economische situatie is lastig en daarom wordt het niet uitbundig gevierd."

De meeste studenten die lid zijn van de Vereniging voor Surinaamse studenten in Nederland, vieren vandaag ook geen feestje." We hebben 16 november een congres georganiseerd dat in het teken stond van 40 jaar onafhankelijkheid. Maar vandaag is een gewone regenachtige Nederlandse dag", vertelt Ish Ramautarsing, de voorzitter.

Hoewel er geen reden is voor een feestje, blijft het voor veel Surinamers in Nederland een hele speciale dag. "Ik voel het tot op m'n botten. Ik kan me goed verplaatsen in het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid", zegt de 22-jarige Gwayne Elshot.

Deel artikel: