De verslaggeefster en cameraman die werden doodgeschoten

'De ironie dat ze het landelijke nieuws haalt, had ze gewaardeerd'

Gisterochtend werden in Amerika verslaggeefster Alison Parker en cameraman Adam Ward live op tv doodgeschoten. De vader van Alison kan het nog steeds amper bevatten.

Alison Parker had bijna dagelijks contact met haar ouders, vertelt vader Andy Parker aan de Washington Post. Vaak vroeg ze aan haar vader of hij had gekeken naar haar verslag op de lokale zender WDBJ.

"Hey pa, wat vond je ervan?", vroeg ze dan. Maar het sms'je dat haar moeder gisterochtend kreeg, bracht het slechtste nieuws dat een ouder kan krijgen.

Alison Parker en Adam Ward

In eerste instantie hadden haar ouders nog een klein sprankje hoop, "maar in ons hart wisten we het eigenlijk al", vertelt vader Parker. "Alison zou ons anders gebeld hebben om te zeggen dat ze oké was."

Een uur na de schietpartij kregen haar ouders de bevestiging dat hun dochter was overleden. "Het verdriet is ondraaglijk. Is dit echt? Wanneer word ik wakker? Ik kan alleen maar huilen. Ik weet niet of er ergens op de wereld een vader is die trotser is op zijn dochter."

Ze zou de ironie kunnen waarderen dat ze het landelijke nieuws heeft gehaald. Alleen niet zo.

Andy Parker

Wat het volgens haar vader zo cru maakt, is dat Alison er juist voor had gekozen om op veilige plekken verslag te doen. "Sommige journalisten willen naar oorlogsgebieden om verslag te doen van bijvoorbeeld IS", vertelt Andy. "Maar zij zat niet te springen om midden in een schietpartij verslag te doen."

Zijn dochter was volgens haar werkgever WDBJ een talentvol verslaggever, en Alison had de droom om te werken bij de nationale televisie. "Ze zou de ironie kunnen waarderen dat zij het landelijke nieuws heeft gehaald," zegt haar vader. "Alleen niet zo."

'Ik ben de vader van Alison'

Andy runt momenteel een campagne om in de gemeenteraad te komen, en als hij langs de deuren ging, vroegen mensen hem of hij de vader van Alison is. "Dan kan ik alleen maar lachen", zegt hij. "Dat is de slogan van mijn campagne: 'Ik ben de vader van Alison'."

Parker en de 27-jarige cameraman Ward werden doodgeschoten door oud-collega Vester Lee Flanagan, die vervolgens zelfmoord pleegde.

In een lange verklaring zegt Flanagan dat hij dit heeft gedaan omdat hij zich als zwarte, homoseksuele man gediscrimineerd voelde door zijn collega's. Na de schietpartij in Charleston, afgelopen juni, liep de emmer volgens hem over.

Deel artikel: