NOS Nieuws

Tv-schutter beïnvloed door schietpartij Charleston

Schutter VS stuurde lange fax met zijn motieven

De man die gisteren twee mensen doodschoot tijdens een live-uitzending van de Amerikaanse tv-zender WDBJ17, lijkt te zijn beïnvloed door de schietpartij in een kerk in Charleston in juni. De Amerikaanse tv-zender ABC kreeg via de fax een lange verklaring binnen die was getekend door Vester Lee Flanagan.

"De schietpartij was de druppel", staat in de fax van 23 pagina's. "Op 19/6/15 kocht ik een wapen. De schietpartij in de kerk was op 17/6/15. Ik sloeg door na die schietpartij. En mijn kogels dragen de initialen van de slachtoffers."

Flanagan verwijst ook naar de dader van dat bloedbad. "Wat Dylann Roof betreft? Jij klootzak. Wilde je een rassenoorlog? KOM MAAR OP BLANKE KLOOTZAK!!!". ABC heeft de onsamenhangende tekst overgedragen aan de politie.

Mijn woede liep gestaag op. Ik was een tijd lang een menselijk kruitvat, elk moment kon het BOEM zijn!!!!

Uit het manifest van Vester Lee Flanagan

Vester Lee Flanagan werkte eerder voor hetzelfde lokale televisiestation als zijn slachtoffers. Hij was er verslaggever in 2012 en 2013 en gebruikte toen het pseudoniem Bryce Williams.

Volgens Amerikaanse media is Flanagan met ruzie bij WDBJ7 vertrokken. De directeur van de zender zegt dat Flanagan bekendstond als een ruziezoeker. Bij zijn ontslag zou de politie zijn opgeroepen om hem buiten te zetten. Ook eerdere werkgevers noemen hem een querulant.

In de fax zegt Flanagan dat hij zich als zwarte, homoseksuele man gediscrimineerd voelde door zijn collega's. "Mijn woede liep gestaag op. Ik was een tijd lang een menselijk kruitvat, elk moment kon het BOEM zijn!!!!"

Charleston

Kort na de schietpartij twitterde hij dat een van de slachtoffers, oud-collega Alison Parker, racistische opmerkingen had gemaakt. Flanagan had een klacht tegen haar ingediend bij een anti-discriminatiebureau. Over het andere slachtoffer, Adam Ward, schreef hij op Twitter dat die over hem een klacht had ingediend bij de directie.

In zijn document heeft Flanagan het ook over andere schietpartijen zoals die op Columbine High School in 1999 en Virginia Tech in 2007.

De schietpartij was gisterochtend rond 07.00 uur plaatselijke tijd. Daarna sloeg de schutter op de vlucht. Er volgde een klopjacht op de snelweg. Hij raakte met zijn auto van de weg, waarna politieagenten hem bij zijn auto gewond aantroffen. Hij had een zelfmoordpoging gedaan, die hem later in het ziekenhuis fataal werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl