Ashley Madison

Datadump Ashley Madison kwam van server in Nederland

De grote datadump van Ashley Madison-gegevens afgelopen week is gebeurd via een Nederlandse server. Dat schrijft Tweakers. De hackers, die zich Impact Team noemen, zetten in juli een klein deel van de gehackte gegevens online, en afgelopen week meer dan 10 gigabyte aan data. Dat gebeurde via het hostingbedrijf Ecatel in Amsterdam.

En daarmee droogt het spoor ook meteen weer op, want iedereen wereldwijd kan zo'n Nederlandse server gebruiken. "Het ligt niet eens voor de hand dat het een Nederlander is", zegt Arnoud Wokke van Tweakers. "Nederlandse servers worden vaker gebruikt voor schimmige dingen, omdat die internationaal bekendstaan als vrij liberaal." Er kan vrij veel omdat de privacy van klanten redelijk beschermd is. "En providers willen zich ook aan de wet houden."

Volgens Tweakers is Ecatel vaker betrokken geweest bij botnets en zijn ze eerder in rechtszaken verwikkeld geweest. Inmiddels is Ecatel gestopt met het verspreiden van de data. "Het kan zijn dat ze een seintje gehad hebben van Nederlandse of Amerikaanse justitie", zegt Wokke.

Advies aan Ashley Madison-gebruikers

Ip-adres

Volgens Wokke is het goed mogelijk dat de Amerikaanse justitie klantgegevens heeft opgevraagd van het ip-adres dat bij Ecatel geregistreerd staat, vanwaar de data komen. "Maar dan weet je nog niks. Het ip-adres kan ook van een onschuldig iemand zijn, dat daarvoor is gebruikt. Bovendien werken deze hackers redelijk geavanceerd, die zullen hun sporen goed verborgen hebben."

Dat zegt Impact Team zelf ook. In een e-mailinterview met Motherboard zeggen ze dat de hackers van Impact Team erg ervaren zijn. En dat iedere hacker bij Ashley Madison had kunnen binnenkomen. Waarom zij het dan deden? "Avid Life Media (het moederbedrijf van de website) is als een drugsdealer die verslaafden misbruikt." De hackers noemen de medewerkers van de site fraudeurs die profiteren van andermans leed.

Advies aan Ashley Madison-gebruikers

De overige 10 procent

Zo'n 10 procent van de gehackte data is nog verborgen. Maar ook die staat eraan te komen. Via Ecatel wordt het dus niet meer verspreid, maar de resterende mb's lijken nu via een server in Argentinië online te komen. Ars Technica meldt dat iemand daar van tijd tot tijd stukjes data van 2 mb per keer online gooit. En als dat met dat tempo door blijft gaan, kan het nog wel even duren voordat alle info compleet is, zegt Tweakers.

Impact Team zegt ook dat ze foto's, e-mails en chats van gebruikers hebben die ze nog naar buiten willen brengen.

Daar houdt het voor Impact Team overigens niet bij op. In de toekomst willen ze niet alleen andere websites hacken, maar ook bedrijven die honderden miljoenen dollars verdienen aan de geheimen, leugens en pijn van anderen. "Misschien ook corrupte politici."

Deel artikel: