Migranten proberen vanuit Griekenland Macedonië binnen te komen

'Macedonië weet ook niet meer wat ze ermee aan moeten'

Traangas, prikkeldraad, gewonden: zulke heftige beelden van vluchtelingen die Europa binnen proberen te komen, hadden we nog niet gezien. Duizenden migranten proberen Macedonië in te komen en vandaag ging het helemaal mis. Hoe komt dat?

"Macedonië weet ook niet meer wat ze ermee aan moeten" zegt oud-correspondent Joost van Egmond, "ze voelen aan dat ze iets moeten doen om het in te dammen, maar juist dát heeft de vlam in de pan doen slaan. De migranten aan de zuidgrens tegenhouden is een kolossale misrekening geweest."

Macedonië

Vanmiddag kwamen op die manier 3000 mensen vast te zitten, toen Macedonië de grenzen op slot gooide. Migranten zaten klem in een stukje niemandsland tussen Griekenland en Macedonië. Met weinig eten en drinken en temperaturen tegen de 30 graden. Inmiddels zijn de grenzen weer open.

De migranten aan de zuidgrens tegenhouden is een kolossale misrekening geweest.

Joost van Egmond, oud-correspondent in de Balkan

Opstootjes zijn er wel vaker volgens Joost: "Maar niet op deze schaal. Incidenten zie je overal aan de grenzen, daar hangen groepjes vluchtelingen rond, die op zoek zijn naar net die ene kans of een mensensmokkelaar. Die komen geregeld in aanraking met politie, maar dan gaat het om een groepje van vijf migranten en twee agenten."

Wat gebeurt er in Macedonië?

Ophoping

"Dit is echt een bottleneck bij Gevgelija. Daar komt bijna iedereen die vanuit Griekenland reist langs en dus krijg je ophopingen van duizenden mensen. Vorige week liepen mensen er nog gewoon overheen, maar als je de grens dichtgooit dan krijg je menigtes en als je daar als oproerpolitie op af gaat, dan gaat het mis."

"Het heeft hier ook te maken met de onervarenheid van de politie, die wordt onderbetaald en is slecht getraind. Die zijn niet te vergelijken met een ME'er in Amsterdam."

Dat ziet ook Ivo Bosilkov, journalist in Skopje. Volgens hem zijn de beelden inderdaad extreem, maar gaat de Macedonische politie altijd zo te werk. "Als ze willen dat je aan de kant gaat, dan vragen ze dat niet. Er gaan gewoon te veel mensen de grens over en dat kunnen ze niet behappen."

De politie wordt onderbetaald en slecht getraind. Die zijn niet te vergelijken met een ME'er in Amsterdam.

Joost van Egmond
  • EPA
    Honderden migranten proberen in de trein te komen die ze naar Servie brengt
  • EPA
    Honderden migranten wachten op een station in Macedonië op de trein naar Servië
  • AFP
    Migranten proberen in Macedonië aan boord te komen van de trein richting Servië
  • anp
    Vluchtelingen onderweg naar de grens van Macedonie en Griekenland.

"Normaal is de grens gewoon open", vertelt Peter John Bosse, een journalist die al sinds de jaren 80 in Macedonië woont. "Ik rij regelmatig naar Griekenland, dat is zo'n drie uur vanaf de hoofdstad Skopje, en dan neem ik wel eens een liftende vluchteling mee. De meesten willen uiteindelijk naar Duitsland. Laatst had ik een Syriër in de auto zitten die naar Nederland wilde, omdat zijn broer daar ook al woont."

Niet genoeg middelen

In Griekenland krijgen migranten reispapieren mee en in Macedonië krijgen ze een doorreisvisum dat drie dagen geldig is. Zodat ze bijvoorbeeld met de trein naar Servië kunnen.

Luchtfoto van de grensovergang tussen Griekenland en Macedoni

"Het probleem is dat de Macedonische autoriteiten simpelweg niet genoeg middelen hiervoor hebben, om zoveel mensen de grens over te krijgen", zegt Ivo Bosilkov. "De administratie aan de grens kost veel tijd en mensen die hier werken zijn gewend aan tien keer minder migranten. Nu willen de meesten niet wachten op zo’n langzame procedure, dus wordt het een chaos."

Nu de grenzen open zijn, is de stroom vluchtelingen in de grensplaats Gevgilija opgedroogd. Op het station delen hulporganisaties voedselpakketten uit.

Deel artikel: