Als jongeren in Gelderland of Zwolle zelfmoord plegen, gaan hulpverleners voortaan met zoveel mogelijk mensen uit iemands omgeving praten, om nog meer gevallen te voorkomen. Al jaren stijgt het aantal zelfmoorden onder jongeren. Tussen de 20 en 25 jaar is zelfmoord zelfs doodsoorzaak nummer één.
Daarom komen de GGD's IJsselland en Noord-Oost Gelderland nu met een nieuwe aanpak om dat terug te dringen. Als een jongere zelfmoord pleegt, gaan ze nog veel beter kijken wat er precies fout is gegaan.
"We gaan mensen om zo iemand heen spreken", zegt Ad Kerkhof, hoogleraar suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit. "Denk aan de school, vriendjes, broers, zussen, ouders, de huisarts, de voetbalclub. Zo willen we kijken of we signalen hebben gemist die de zelfmoord hadden kunnen voorkomen."
De aanpak moet ook helpen bij het voorkomen van 'zelfmoordclusters', zegt Kerkhof. "In een stad in het oosten van het land zijn laatst in korte tijd vijf zelfmoorden gepleegd." Het gebeurt relatief vaak dat jongens en meisjes die elkaar kennen dat doen.
"Op de een of andere manier lokt de ene zelfmoord dat uit bij mensen in de omgeving", zegt Kerkhof. "Hoe is dat mogelijk? We willen kijken hoe je dat kan voorkomen. Misschien moeten we in de omgeving beter kijken naar kwetsbare mensen."