Faraaz en zijn vrienden van Stichting Tweestrijd

Meer geld voor onderzoek naar zelfmoord

Er wordt een miljoen euro vrijgemaakt voor onderzoek naar het terugdringen van zelfdoding. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Het geld is welkom, want het zelfmoordprobleem is actueler dan ooit.

Elk jaar zijn er ongeveer 100.000 pogingen tot zelfmoord, en in 2013 stapte het recordaantal van 1.854 mensen daadwerkelijk uit het leven. Onder jongeren tussen de 20 en 25 jaar is het doodsoorzaak nummer één.

Niet genoeg

"Dat komt ook omdat jongeren niet veel aan ziektes overlijden", zegt Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113Online. Die stichting geeft online en telefonisch hulp aan mensen die denken aan zelfmoord.

Mokkenstorm noemt het mogelijke vrijmaken van geld voor preventie "een goed begin". Maar een miljoen euro is volgens hem lang niet genoeg om het probleem echt aan te pakken. "Onderzoek naar zelfmoord moet dezelfde status krijgen als onderzoek naar verkeersveiligheid."

Onderzoek naar zelfmoord moet dezelfde status krijgen als onderzoek naar verkeersveiligheid.

Psychiater Jan Mokkenstorm

Blijven praten

Faraaz Ramdjanbeg zag van dichtbij hoe lastig het is zelfmoord te voorkomen. In korte tijd beroofden twee van zijn vriendinnen zichzelf van het leven. "Dat had ik echt totaal niet aan zien komen, vooral omdat ze populair waren en veel vrienden hadden. Ze leken alles te hebben." Hij sprak er veel over met zijn vriendengroep. "We vroegen ons af: hadden we iets moeten zien of iets kunnen doen?"

Uiteindelijk besloot Faraaz stichting Tweestrijd op te zetten, waarmee hij het zelfmoordprobleem op de kaart wil zetten én aanpakken. Daarmee gaan hij en andere jongeren langs bij middelbare scholen om het gesprek aan te gaan. "We willen tegen jongeren zeggen: blijf praten als je iets dwarszit. In onze groep hebben we het er ook veel over gehad."

Faraaz maakte ook een rap waarin hij mensen aanspoort in gesprek te gaan over hun problemen.

Faraaz en zijn vrienden van stichting Tweestrijd

Faraaz en zijn stichting doen meer dan alleen lezingen en gastlessen geven op scholen. "We koppelen ook depressieve jongeren aan leeftijdsgenoten met kanker", zegt hij. "We laten ze met elkaar praten en ervaringen uitwisselen."

Faraaz probeert met zijn stichting het zelfmoordprobleem op de kaart te zetten

Initiatieven als die van Faraaz zijn meer dan welkom, zegt Mokkenstorm. Want hoewel het aantal zelfmoorden toeneemt, groeit de aandacht ervoor niet evenredig mee. "Het is een stille ramp. Mensen die zelfmoord willen plegen zijn meer beïnvloedbaar dan we denken."

Er zijn volgens Mokkenstorm maar heel weinig mensen die echt dood willen. "Veel pogingen zijn meer een manier om een time-out te krijgen. Ze nemen het risico op overlijden omdat ze niet meer weten hoe ze moeten leven."

Het is een stille ramp.

Jan Mokkenstorm

Deel artikel: