Goedemorgen...

Wekdienst: regels voor festivals, roze- en zwarte zaterdag

Goeiemorgen! Het blijft droog en zonnig, met hier en daar wat bewolking. Het wordt 20 graden aan zee tot 24 graden in Limburg.

Wat heb je gemist...

Handboek met weer-regels voor festivals

Bezoekers van Pinkpop schuilen voor het noodweer

Een aantal gemeenten komt binnenkort met duidelijke veiligheidsregels voor festivals. Voor wanneer er bijvoorbeeld noodweer losbarst, zoals vorig jaar op Pinkpop.

Met de richtlijnen moet worden voorkomen dat de gemeenten te veel vertrouwen op organisatoren van evenementen als het gaat om de veiligheid. Een podiumbouwer van Pinkpop is blij: "Een blauwdruk is duizend keer beter dan de wirwar aan regels waar we nu mee te maken hebben", zegt Micha de Bok. "Iedere gemeente, deelgemeente, en zelfs stadsdeel stelt nu zonder kennis van zaken zijn eigen eisen. Ik zou heel blij zijn met een handboek."

Nederlanders omgekomen in België

Een zwaar ongeluk in België vanochtend met twee Nederlandse doden, melden Belgische media. Het ongeluk gebeurde op de E17 van Antwerpen naar Gent. De auto van het gezin reed op een vrachtwagen die op de vluchtstrook stond. De man en vrouw kwamen om het leven. Een van de twee kinderen die achterin zat, raakte zwaargewond.

Verder vandaag...

Roze zaterdag

Vandaag vaart de botenparade van de Gay Pride door de grachten van Amsterdam. De Canal Parade begint om 13.30 uur aan de Prinsengracht bij het Westerdok. Daarna gaat hij verder over de Amstel, onder de Magere Brug door en langs het Stadhuis.

Dit jaar vaart ook een speciale boot mee met een 360 graden-camera en allemaal led-schermen. Met die camera kan de hele wereld live meevaren - juist ook mensen uit landen waar het niet makkelijk is om geen hetero te zijn. Op de boot worden videoberichten uitgezonden van mensen uit die landen, zoals van Antonio, die we gisteren al spraken.

Feest op de grachten vorig jaar
De videoboodschap van Antonio

Zwarte Zaterdag

En het is vandaag Zwarte Zaterdag in Frankrijk. Dat betekent enorme drukte op de snelwegen vanwege terugkomend en vertrekkend vakantieverkeer. Het wordt afgeraden om tot 13.00 uur de weg op te gaan.

Onder meer bij Lyon en Bordeaux, en in het zuiden van Duitsland stond het rond 06.00 uur al stevig vast.

Deel artikel: