Antonio

Antonio uit Costa Rica vaart virtueel mee met de Gay Pride

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

In Nederland is het morgen weer feest voor homo's, lesbi's, biseksuelen en transgenders. Die kunnen helemaal los op de Gay Pride. Maar in veel andere landen is dat helemaal niet vanzelfsprekend. En dat weet de biseksuele Antonio (24) uit Costa Rica maar al te goed.

Dit jaar vaart een speciale boot in de Pride met een 360 graden-camera en allemaal led-schermen. Met die camera kan de hele wereld live meevaren - juist ook mensen uit landen waar het niet makkelijk is om geen hetero te zijn.

Op de led-schermen zie je videoboodschappen van mensen die digitaal meevaren met de Gay Pride. Zoals deze van Antonio uit Costa Rica:

De videoboodschap van Antonio

Conservatief en katholiek

Antonio is biseksueel en dat is niet bepaald normaal in Costa Rica. "Costa Rica is conservatief en katholiek. Je wordt elke dag geconfronteerd met beledigingen en gay-shaming. Mensen noemen je loca, of playo - wat zoiets betekent als flikker, of nicht. Op mijn werk is dat ook zo, waardoor ik nooit uit de kast ben gekomen - al is dat ook weer niet op alle werkplekken zo."

Onder jongeren en op bijvoorbeeld universiteiten valt het mee, zegt Antonio. "Maar op het platteland is het extremer, zoals op veel plekken." Toch is het ook in de stad niet zo dat je als LHBT'er lekker los kan.

"Ik ben bi. En daarom merk ik extra goed het verschil tussen het daten met een man of een vrouw. Ik doe niet meer intiem met iemand in het openbaar, om discussies te vermijden. Als je iemand van hetzelfde geslacht zoent in een bar, loop je het risico weggestuurd te worden."

Mensen noemen je loca, of playo - wat zoiets betekent als flikker, of nicht. Op mijn werk is dat ook zo, waardoor ik nooit uit de kast ben gekomen.

Antonio

Beledigend

Niet geheel verrassend is dat online niet veel beter, zegt Antonio. "Posts op social media als Facebook over meer rechten voor gays worden altijd bevuild door relligieuze en beledigend comments."

Toch gaat het wel iets beter in Costa Rica. "Bedrijven steunen onze strijd en je merkt dat het iets meer geaccepteerd wordt. Maar ik denk dat de politici niet de wil hebben om echt belangrijke wetten door te voeren. Daarom denk ik ook dat het goed is dat mensen mee kunnen kijken via zo'n boot. Alle voorbeelden van een tolerante maatschappij helpen."

Deel artikel: