Bodleian Library aan de Oxford University

Britse universiteiten onder vuur om verkrachtingscultuur

Minder dan de helft van de 24 prestigieuze universiteiten in Groot-Brittannië houdt bij hoe vaak seksueel geweld voorkomt op de campus. En slechts één op de zes heeft richtlijnen voor het melden van een incident. Dat concludeerde The Guardian op basis van eigen onderzoek.

Tijd voor actie, vinden academici en studentenvakbonden. Ze vinden dat universiteiten meer moeten doen om verkrachting en aanranding aan te pakken op campussen. En studenten die een incident melden, moeten serieus genomen worden. Dat is nu namelijk niet het geval, zeggen slachtoffers. Ze voelen zich in de steek gelaten door de instellingen.

Scholing

Dr. Alice Prochaska van Somerville college in Oxford erkent dat: "We kunnen allemaal meer scholing gebruiken. We zitten allemaal vast in de houding dat het niet echt om verkrachting gaat, als iemand zoiets meldt." Prochaska schreef eerder al een brief aan studenten waarin ze zei bezorgd te zijn over de verkrachtingscultuur aan de universiteit. En ze wil studenten aansporen om naar voren te komen.

Professor Nicole Westmarland, die onderzoek doet naar geweld en misbruik, vindt ook dat universiteiten meer moeten doen. "Britse universiteiten doen al veel te lang alsof er niets aan de hand is en het niet gebeurt. Deels omdat ze willen doen geloven dat de universiteit een veilige plek is voor studenten."

Maandag verscheen een rapport van de Nationale Studentenvakbond waaruit blijkt dat er op 35 universiteiten schrikbarend weinig scholing, voorzieningen en steun is. Er is wel beleid als het gaat om pesten en discriminatie, maar niet voor seksueel geweld. "Er is niet eens duidelijk omschreven wat dat inhoudt."

Taskforce

Westmarland is onderdeel van een taskforce, opgericht door Durham University en de politie van Durham. Zij gaan universiteitsmedewerkers leren hoe om te gaan met meldingen over seksueel geweld. Ook wil ze dat de vereniging van universiteiten diudelijke richtlijnen maken.

De directeur van de Russell Group, de prestigieuze universiteiten, is het er niet mee eens dat ze niets doen. "Onze instellingen nemen alle meldingen heel serieus", schreef ze in een brief aan The Guardian. "We hebben beleid en procedures om hiermee om te gaan."

Campussekswet

Ook de VS heeft een groot probleem met de verkrachtingscultuur op universiteiten. Daarom heeft Californië vorig jaar de campussekswet ingesteld. Studenten moeten volgens de wet expliciet toestemming geven voor seks. Dat kan door ja te zeggen, te knikken, een handgebaar of "actief deel te nemen".

Dat is een klein maar belangrijk verschil met de oude regels, waarin vooral duidelijk werd gemaakt dat je seks kunt verbieden door nee te zeggen. Maar slachtoffers zeggen vaak nee als het al te laat is.

Deel artikel: