'Verkrachte' studente legt haar matras neer

Studente Emma Sulkowicz heeft haar matras neergelegd. Sinds vorig jaar september droeg ze op de campus van de Amerikaanse Columbia University uit protest een matras met zich mee. Emma zegt dat ze is verkracht en dat haar verkrachter nog steeds vrij rondloopt.

Gisteren was de ceremonie voor de afgestudeerden van Columbia University. Voor het laatst droeg Emma - samen met vriendinnen - haar matras mee.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Medewerkers van de universiteit vroegen Emma meerdere keren het matras niet mee te nemen. En de president van de universiteit draaide zich om toen ze langsliep om hem een hand te geven. "Ik probeerde nog naar hem te lachen of hem aan te kijken, maar hij draaide zich helemaal weg", zegt Emma. "Verrassend, want ik dacht dat hij ons allemaal een hand moest geven."

Verkrachting

Het verhaal van Emma ging vorig jaar viral. Ze zegt dat ze is verkracht, maar de universiteit geloofde haar verhaal niet en weigerde de vermeende verkrachter aan te pakken. Uit protest daartegen besloot Emma een matras mee te dragen op de campus, als metafoor voor haar verhaal. Net zolang tot haar verkrachter niet meer vrij zou rondlopen.

De actie van Emma trok wereldwijd de aandacht en de naam van de jongen die haar verkracht zou hebben, raakte al snel bekend: Paul Nungesser. Maar ondanks alle aandacht werd hij nooit gestraft - daarom had Emma gisteren nog steeds haar matras bij zich. De universiteit blijft bij het standpunt dat er niet genoeg bewijs is dat Paul Emma verkracht heeft. En de studente stapte nooit naar de rechter.

Dat deed Paul wel. Hij klaagt Columbia University aan, omdat hij vindt de school partij heeft gekozen voor Emma en hem niet genoeg heeft beschermd. "De steun van Columbia University aan de zwartmakerij van Paul veroorzaakte een intimiderende, bedreigende en vernederende leer- en leefomgeving", schreef de advocaat van Nungesser in april.

Bovendien zegt Paul dat hij Emma helemaal niet heeft verkracht. Ze wilden seks met elkaar, zegt hij in een interview met The Daily Beast. Daarnaast heeft hij allerlei Facebook-berichten (die staan allemaal in zijn aanklacht) naar buiten gebracht waaruit blijkt dat de twee nog weken nadat Emma zou zijn verkracht goed met elkaar omgingen.

Of Paul Emma daadwerkelijk heeft verkracht is dus niet duidelijk. Maar haar verhaal en actie hebben in ieder geval veel Amerikaanse studenten aangezet tot actie, dat is zeker. Haar project Carry that Weight was voor meer dan 130 scholen de inspiratie voor een Day of Action tegen seksueel misbruik. Niet zo gek, want 'campus rape' is een flink probleem op Amerikaanse universiteiten.

Deel artikel: