'Verkrachter' in matras-project klaagt universiteit aan

De Columbia University wordt aangeklaagd door een jongen van wie wordt gezegd dat hij een medestudente heeft verkracht. Hij vindt dat de school haar partij heeft gekozen en hem niet genoeg heeft beschermd. Vorig jaar haalde het meisje dat verkracht zou zijn het wereldnieuws, doordat ze symbolisch een matras met zich meedroeg over de campus.

Emma Sulkowicz noemde haar verkrachter niet bij naam, maar toen het verhaal viral ging werd die al snel duidelijk. Ze bedoelde student Paul Nungesser. Nu klaagt hij de universiteit dus aan. Omdat hij vindt dat die hem niet genoeg heeft beschermd tegen de beschuldigingen van Emma. Er is volgens hem een stempel op hem gedrukt, terwijl schuld niet bewezen is. En vrienden kijken hem sindsdien met de nek aan.

Zwartmakerij

"De steun van Columbia University aan de zwartmakerij van Paul veroorzaakte een intimiderende, bedreigende en vernederende leer- en leefomgeving", schrijft de advocaat van Nungesser.

Nu is, zonder dat er daadwerkelijk iets bewezen is, Nungesser al bestempeld als dader. Maar die ontkent dat. In beide zaken die tegen Nungesser liepen, is hij vrijgesproken van seksueel misbruik. "En toch", schrijft zijn advocaat, "wordt Paul bedreigd door medestudenten zodra hij in colleges zit. En iedereen denkt dat hij een serieverkrachter is."

Day of Action

Tijdenlang zweeg Emma over de verkrachting, maar ze diende wel een klacht in tegen de jongen bij de leiding van de Colombia University. Daar werd maar weinig mee gedaan, dus besloot ze te protesteren door het matras waarop ze verkracht was met zich mee te slepen. Ze noemde het project 'Carry that Weight'. Een metafoor voor de last die ze al die tijd met zich had meegedragen. Door haar actie laaide de discussie over de verkrachtingscultuur op Amerikaanse campussen op.

Nadat foto's van Emma met haar matras duizenden keren waren gedeeld, organiseerden meer dan 130 scholen een 'Day of Action' tegen seksueel misbruik. Meerdere studenten liepen toen ook met matrassen rond.

Emma's reactie

Emma vindt het belachelijk dat Nungesser de universiteit nu aanklaagt, schrijft ze in een mail aan persbureau AP. "Het is belachelijk dat hij niet alleen de school, maar ook een professor die het kunstproject goedkeurde aanklaagt. En het is ook belachelijk dat hij het matras-project een manier om hem te pesten vindt."

"Bovendien is hij doorgegaan met pogingen om mij zwart te maken", schrijft Emma. "Terwijl mijn manier om mijn trauma te verwerken juist ook een kunstvorm is. Als artiesten niets meer mogen maken om ervaringen een plek te geven, hoe moeten we dan herstellen?"

Deel artikel: