Header Grieken

'Een nationale zelfmoord is in zicht'

Jawel. Er is weer sprake van een deadline in de Griekse crisis. Maar nu echt, lijkt het. Het Grexit-scenario ligt al klaar, zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Nog nooit waren de EU-leiders zo eensgezind en zo somber over Griekenland. Als er morgen geen goed bezuinigingsplan ligt, dan praten de EU-leiders zondag over een vertrek van Griekenland uit de eurozone. 'Grexit' dus.

Linda (29) en Alexis (30) wonen in Griekenland. Ze leven in een land waar de banken dicht zijn en waar rijen voor de pinautomaat staan. Ze mailen ons deze week iedere dag hun verhaal. De situatie in Griekenland, door de ogen van twee jonge mensen.

Vandaag stelden we de vragen: zondag is de uiterste deadline, geloven jullie dat ook? En zijn jullie bang voor een 'Grexit'?

De Griekse Ermelinda Xheza

"Dit is precies waarom wij, de minderheid, 'Ja' hebben gestemd bij het referendum. We wisten dat een 'Nee' door EU-leiders en de financiële instellingen zou worden geïnterpreteerd als een 'Nee' tegen Europa en een 'Nee' tegen de euro."

"Ik spreek mensen die denken dat onze economie weer zal aantrekken als we terug gaan naar de drachme. Ze hebben het over 'onafhankelijkheid' en dat de regering ons 'nationale waardigheid' heeft gegeven. Wat ze niet lijken te zien is dat deze onafhankelijkheid juist armoede, isolatie en ellende zal betekenen."

"Nadat de resultaten van het referendum bekend waren beloofde de regering ons een dat er binnen 48 uur een deal zou komen. Ze zeiden dat dinsdag de banken weer open zouden zijn. En nu vertellen ze dat ze geen Grexit willen..."

"Voor het eerst werden er gisteren twee heel duidelijke mogelijkheden gesteld: óf een deal zondag, óf een Grexit. Ik kan niet voorspellen wat er gaat gebeuren. Maar een nationale zelfmoord is in zicht."

Voor het eerst werden er gisteren twee heel duidelijke mogelijkheden gesteld: óf een deal zondag, óf een Grexit.

Linda
De Griekse Alexis Tsakanikas

"Nog een deadline. Nog een week onzekerheid. Jean-Claude Juncker zegt dat ze klaar zijn voor een Grexit. Maar vertelt hij de mensen in Europa ook wat voor invloed een exit van Griekenland voor hen betekent? Maakt het iemand iets uit? Vraagt iemand het zich af?"

"Europese leiders zeggen dat ze het geloof in een positieve uitkomst kwijt zijn. Vertellen ze de mensen in Europa ook wat voor consequenties zo'n 'positieve uitkomst' voor hen heeft? Maakt het iemand iets uit? Vragen ze het zich af?"

"Mensen zijn extreem bezorgd. Ze voelen zich bedrogen, niet alleen door onze regering, maar ook door Europa. Er wordt hier gepraat over een 'parallelle munteenheid', een munteenheid die naast de euro kan bestaan. Maar veel mensen vinden een echte Grexit een beter idee."

'Nee'-borden langs de weg in Griekenland

"Ze weten dat er veel slechte, moeilijke jaren aankomen, maar wat is het alternatief? Zou Europa een programma goedkeuren dat zich focust op productiviteit en niet op bezuinigingen? Of zou Europa ons dwingen tot een beleid waarvan we weten dat het niet werkt, wat zal leiden tot een humanitaire crisis en, uiteindelijk, tot de vernietiging van de Griekse economie en samenleving?"

"Wat is de ware reden achter de keuzes van Europa? Maakt het iemand iets uit? Vraagt iemand het zich af?"

Wat is de ware reden achter de keuzes van Europa?

Alexis

Deel artikel: