Reddit

Wat is er allemaal aan de hand op Reddit?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

“We screwed up. Not just on July 2, but also over the past several years.” Met deze woorden hoopt baas Ellen Pao de gemoederen bij het online forum Reddit een beetje tot bedaren te brengen. Alleen dat lukt niet. De leden van het forum zijn boos. Wat is er aan de hand op Reddit?

Reddit is het grootste forum ter wereld (164 miljoen unieke bezoekers per maand). Het is een vrijplaats waar alles mag en kan: serieuze zaken als nieuws of games, maar ook schunnige, seksistische, racistische en beledigende dingen. En da's niet heel handig voor een site die volwassen wil worden. Adverteerders durven hun handen nog niet echt te branden aan het forum.

Om daar verandering in te brengen, heeft het bestuur van Reddit wat zaken veranderd. In juni sloot de site aan aantal subreddits die te veel aanstoot zouden geven (zoals eentje met de naam: /r/fatpeoplehate).

"Het wordt zakelijker", zegt Aad. Hij is moderator van /r/TheNetherlands, een subreddit die helemaal gewijd is aan Nederland. Aantal leden: 50.000.

Moderator

Aad en zijn vijf collega-moderators zorgen dat de zaken niet uit de hand lopen - iets dat op een online forum nog wel eens wil gebeuren. Hij doet dat vrijwillig en onbetaald. "Het betekent vooral veel spam weghalen."

Deze week vloog de vlam in de pan. Victoria Taylor, een van de admins (zeg maar het bestuur van Reddit) werd ontslagen - uit het niets en zonder uitleg. Zij was verantwoordelijk voor de immens populaire vraag-en-antwoord-sessies (in Reddit-taal: /r/iAMA's), waar onder anderen Obama en Bill Gates al eens aan meededen. Volgens geruchten zou ze zijn ontslagen omdat ze weigerde mee te werken aan het verder commercialiseren van de AMA's.

De digitale druppel...

Uit protest tegen haar ontslag zetten diverse moderators hun subreddits op zwart. "Het was de druppel", zegt Aad. "Alle frustratie kwam er toen uit. Al jaren is de communicatie tussen de admins en de moderators heel slecht. Ze zijn niet te bereiken en problemen lossen ze niet op. De mods voelen zich vaak in de steek gelaten."

Een screenshot van /r/all met posts over de bekritiseerde Ellen Pao

Reddit kraakt. Want ook de nieuwe interim-CEO Ellen Pao ligt al vanaf haar aantreden onder vuur. Gebruikers van de site vinden dat ze Reddit te commercieel maakt. Haar onpopulaire beslissingen hebben tot nu toe vooral een petitie voor haar aftreden opgeleverd met inmiddels 200.000 handtekeningen.

Duiden al deze ontwikkelingen op het einde van Reddit? "Daar ben ik niet bang voor", zegt Aad. "Ze willen geld verdienen, maar de kernwaarden, die anarchistische vrijheid, willen zij ook behouden."

De vraag is of het vrije karakter van de site wel strookt met advertenties en commercie. Want advertenties lopen altijd het risico naast niet-veilig-voor-op-je-werk-materiaal te belanden. En de Redditors - zoals gebruikers zich noemen - lijken verandering niet met open armen te ontvangen.

Deel artikel: