Robbie Williams op Pinkpop

Pinkpop via Periscope: 'Het zijn nieuwe tijden'

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    Redacteur NOS op 3

Geen Pinkpopkaarten, geen nood. NPO3 zendt op tv concerten uit en NPO Cultura streamt live. En dan heb je tegenwoordig ook nog Periscope. Twee dagen lang al biedt Pinkpopganger Suzanne Unck concerten aan via haar mobieltje. Vrijdag streamde ze Muse, zaterdag pakte ze uit met The Wombats, Anouk en Robbie Williams.

Maar dat zijn ook concerten van artiesten die geen toestemming hebben gegeven om hun materiaal uit te zenden, die dus bijvoorbeeld niet op tv te zien zijn.

En vervolgens kwamen meer mensen met een stream op de proppen.

Tegenhouden

Kan dat dan problemen opleveren? "Het is vooral een probleem voor de festivals en de artiesten", reageert manager productie van NPO Ben Houdijk. "Festivals denken er wel over na, maar ik heb nog niets gehoord over maatregelen. Maar het kan zijn dat het de komende tijd een issue wordt."

Mediaconsultant Hein Fokker, die de clearances op Pinkpop regelt, ziet nog geen moeilijkheden. "Ik heb er nog geen platenmaatschappijen over gehoord. Het gaat pas een probleem worden als het meer gebruikt gaat worden." En je kan het gewoon niet tegenhouden. "Je kan niet iedereen fouilleren, je kan geen mobieltjes gaan afpakken. Bovendien laat de kwaliteit te wensen over."

Robbie Williams via Periscope op Pinkpop

Dat zegt ook Houdijk. "De kwaliteit van de Periscope-streams staat veel te ver af van wat de NPO uitzendt om een probleem te vormen. In onze verslagen zit je soms op de neus van een artiest. Dat krijg je niet voor elkaar als je 20 meter van het podium staat."

Grijs gebied

En iemand die dichterbij staat dan? "Er geldt wel een code voor bijvoorbeeld dj's die op plekken kunnen komen waar je als bezoeker niet welkom bent", zegt Houdijk. "Maar op het veld zou een dj van ons in theorie ook kunnen streamen. Want dan staat 'ie op dezelfde plek als een willekeurige bezoeker. Het is een grijs gebied."

Is het dan iets wat Twitter moet oppakken? "Dat kan wel", zegt Fokker. "Er zijn artiesten die iemand in dienst hebben die materiaal laat verwijderen. Als rechthebbende kan je het van Twitter of een andere plek op internet verwijderen." Volgens Pinkpopbaas Jan Smeets is het in ieder geval iets wat je niet moet onderschatten: "Het kan echt wel een probleem worden."

Twitter laat in een reactie weten dat gebruikers die auteursrechtelijk beschermd materiaal streamen, handelen in strijd met de regels van het netwerk. Het platform belooft snel te reageren als er een claim wordt ingediend.

Dit dilemma speelde trouwens al eerder in Amerika bij de veelbesproken bokswedstrijd tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao. Als je de wedstrijd live op televisie wilde zien, moest je 100 dollar betalen. Dus richtten gebruikers van Meerkat en Periscope hun smartphone op hun televisie en filmden de wedstrijd zo voor anderen.

Om copyright-redenen werden de videostreams steeds offline gehaald, maar het waren er zoveel, dat het dweilen met de kraan open was. Er was altijd wel een stream van de wedstrijd beschikbaar.

Het is de nieuwe tijd en dit zijn nieuwe vragen.

Hein Fokker

Het is de nieuwe tijd en dit zijn nieuwe vragen, zegt Fokker. "We zullen eraan moeten wennen. Maar ik ga geen slapende honden wakker maken."

Deel artikel: