Reddit

Reddit verbiedt subreddits die dikke mensen beledigen

Een maand na het invoeren van strengere privacyregels, heeft het populaire online forum Reddit een aantal grote subfora verboden. En dat is bij de gebruikers van Reddit nogal slecht gevallen.

Reddit is het grootste forum van de wereld (gemiddeld 1,5 miljoen unieke bezoekers per dag) en is onderverdeeld in allerlei subreddits over specifieke onderwerpen. Serieuze dingen over nieuws, of over games bijvoorbeeld. Maar ook over allerlei schunnige, seksistische, racistische en beledigende dingen, zoals het belachelijk maken van dikke mensen. Voor veel mensen zijn het juist die schunnige onderdelen van het forum die Reddit zo leuk maken.

Vijf van die subreddits zijn nu verboden: twee die dikke mensen belachelijk maken, een racistische, eentje die transgenders shamet, en een die gamers aanpakt. De grootste van de vijf, genaamd r/fatpeoplehate, had 150.000 abonnees. Om een idee te geven van het type posts dat je daar kon aantreffen, deze tweet had er zo tussen kunnen staan:

In een blogpost zegt Reddit dat ze "alleen gedrag bannen, niet ideeën". "We gaan subreddits bannen die gebruikt worden om mensen lastig te vallen en waar de moderators niet ingrijpen", schrijven ze in de post. Het lijkt erop dat het Reddit gaat om mensen die makkelijk te identificeren zijn. Waarschijnlijk mag er op de site nog steeds heel veel wél.

Het besluit komt een maand nadat Reddit besloot harder op te treden tegen privacyschendingen. Dit lijkt een van de eerste concrete consequenties te zijn.

/r/fatpeoplehate is niet meer

Bij de rebelse redditors is deze beslissing op z'n zachtst gezegd nogal slecht gevallen. Om preciezer te zijn: tijdelijk bestuurder Ellen Pao, die wordt gezien als de voorvechter van de nieuwe koers op Reddit, wordt helemaal kapotgemaakt.

Op de overzichtspagina van het forum (/r/all) wemelt het van de haatposts met haar in de hoofdrol. Ze wordt geshopt boven dikke mensen en de subreddit /r/pics, totaal gewijd aan foto's, wordt overspoeld met foto's van obese mensen. Inmiddels is er ook een petitie om Pao te laten aftreden.

Een screenshot van /r/all

Deel artikel: