The Button

Mysterieuze The Button op Reddit is bijna bij de 00.00 seconden

Reddit, het forum der forums, is al sinds 1 april he-le-maal in de ban van een knopje op de site: The Button. We schreven er in april ook al over. Nu weer. En eerlijk is eerlijk: veel valt er niet te melden, maar de fascinatie over het sociale experiment is genoeg. De teller naast het knopje is namelijk bijna bij nul.

Sinds 1 april staat The Button op Reddit. Hij werd toen op deze manier aangekondigd: "We can't tell you what to do from here on out. The choice is yours.". Naast het bovenstaande knopje tikt een timer van 60 seconden naar, je raadt 't al, 0 seconden. En sinds een paar dagen is het moment daar: de nul is in zicht.

Het zit zo: iedere Reddit-gebruiker die een account heeft van voor 1 april mag één keer op het knopje drukken. Als je klikt, begint de teller weer bij een minuut. En je kunt je voorstellen: met 175 miljoen unieke bezoekers per maand duurt het even voor het ding op Reddit bij de nul is. Er is al bijna één miljoen keer geklikt, en aangezien niet iedereen meedoet, is het eind in zicht.

Bijna bij de één miljoen kliks dus. Als het zo doorgaat, is die mijlpaal maandag bereikt. Ook voor dat aantal geldt: niemand weet wat en óf er überhaupt iets gebeurt. Dus is het nu vooral laten zien hoe lang je het hebt volgehouden: iedere gebruiker die heeft geklikt, krijgt namelijk een stipje naast z'n gebruikersnaam met een kleurtje.

Mensen die de teller nauwelijks lieten lopen (geklikt tussen de 60 en 52 seconden) krijgen een paars kleurtje. En zo gaat 't verder: elke tien seconden later krijgt een andere kleur. Iedereen die onder de tien seconden heeft geklikt krijgt een rood stipje. Klikken is daardoor dus een soort prestigekwestie geworden: alle gebruikers willen laten zien hoe lang ze het hebben volgehouden.

Nu is het moment daar dat er geregeld 00.00 seconden op de teller staan. En dat zorgt voor onrust. Want waarom gebeurt er niets als de teller al wel is afgelopen? Dat komt, doordat de teller nog niet is afgelopen. Er wordt wel geklikt voor 'ie op nul staat, maar de Reddit-server moet dat verzoek dan nog verwerken, leggen Redditters uit.

Eigenlijk geldt voor dit artikel dus dat je het voor niets hebt gelezen. Sorry, maar dat is precies de magie van The Button. Niemand kan er iets zinnigs over zeggen, behalve de mensen die 'm bedachten. En die blijven vooralsnog stil. Wachten dus, tot er echt niemand meer klikt.

Deel artikel: