Mayweather versus Pacquiao

Waarom moet ik kijken naar het gevecht van de eeuw?

Vannacht boksen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao tegen elkaar in Las Vegas. De hype is ongekend, net als de geschatte opbrengst: een miljard dollar. Maar waarom is dit nou het gevecht van de eeuw?

Om te beginnen dus het geld. Beide boksers houden meer dan 100 miljoen dollar over aan de wedstrijd. En wil je op de eerste rij zitten, dan tik je zo even 361.000 dollar af.

Floyd Mayweather en Manny Pacquiao

Vooral Mayweather - die de bijnaam 'Money' gebruikt - heeft dat slim aangepakt, zegt Wesley Kock, een Nederlandse ex-bokser. "Hij heeft z'n promotor vaarwel gezegd en een eigen merk opgericht. Hij heeft het imago: als je mij laat boksen, breng ik geld in het laatje." En met succes: hij is de rijkste sportman ter wereld. En dat laat hij de wereld weten ook.

Boris van de Vorst is voorzitter van de Nederlandse Boksbond. Hij heeft niet zoveel met al dat geld. "Het is een wedstrijd tussen twee giganten, de twee beste boksers in hun gewichtsklasse van het moment. Mayweather domineert het boksen al jaren, hij is al 47 wedstrijden ongeslagen. Het lijkt erop dat hij nu voor het eerst écht wordt uitgedaagd."

Floyd Mayweather op Instagram

Het is zo'n leuke pot omdat het twee totaal verschillende vechters zijn, vindt Wesley. "Zowel qua karakter als qua kunnen. Mayweather is een denker, hij zou waarschijnlijk ook goed zijn in schaken. Hij is de tegenstander altijd een stap voor. Je raakt 'm of helemaal niet, of net niet goed."

Hoe anders is Pacquiao. Een Filipijn, die daar al in de politiek zit en naar eigen zeggen een bescheiden leven leidt. "Als bokser is hij heel agressief, net zoals Mike Tyson dat was." Pacquiao is een knock-outspecialist, hij won 38 van zijn 64 partijen met een knock-out. "Hij is een hele gedreven vechter", zegt Wesley.

'Manny' zou zich na zijn carrière als bokser wel eens kandidaat kunnen stellen voor president van de Filipijnen

Mayweather is dus de favoriet. Maar Boris is wel een beetje voor de Filipijn. "Mayweather vergelijkt zich met Muhammed Ali, terwijl hij een paar gewichtsklassen lager zit. Dat moet je niet doen. Ik hoop stiekem dat Pacquiao hem een pak slaag geeft."

Als je nou inmiddels enthousiast bent geworden en vannacht om 05.00 uur Nederlandse tijd voor de tv wil gaan zitten, moeten we de pret een beetje bederven. De wedstrijd legaal kijken vanuit Nederland kan niet. Als je wil kijken, moet je of slim het internet gebruiken, of naar een van de kijkevenementen in Nederland.

Zoals die van Wesley. Driehonderd man hebben voor 25 euro een kaartje gekocht voor zijn evenement in Rotterdam. "Maar ik had er zo nog duizend kunnen verkopen. We doen het helemaal in de stijl van Las Vegas. We hebben goktafels (met nepgeld), er is een ring met demonstratiegevechten en we kijken uit over de skyline van Rotterdam."

Deel artikel: