Computerchip

Hoe beschermen we ons tegen de quantumcomputer?

Over zo'n tien jaar kan 'ie zomaar bestaan: de quantumcomputer. Sneller en beter dan je huidige computer ooit zal zijn. Da's handig, maar dat heeft ook gevolgen voor de beveiliging van alle computers. Die heeft een quantumcomputer namelijk zo gekraakt. Daarom krijgen wetenschappers van onder meer de TU Eindhoven geld van Europa om te werken aan nieuwe technieken die onze bestanden moeten beschermen.

Een quantumcomputer is er nog niet, vertelt Tanja Lange, een Duitse hoogleraar Cryptologie aan de TU Eindhoven die het onderzoek leidt. "Maar grote bedrijven zoals IBM en inlichtingendiensten steken er een hoop geld in. Is 'ie er over tien jaar? Ik weet het niet zeker, maar de kans is groot genoeg om er rekening mee te houden. En als zo'n computer er snel is, zijn we al bijna te laat." De AIVD waarschuwde recent ook al dat er betere beveiliging moet komen.

Als zo'n quantumcomputer er komt, is die er waarschijnlijk bijna van de ene op de andere dag. "Het is geen langzame ontwikkeling", zegt Tanja. Het principe waarop de huidige computerbeveiliging is gebaseerd kan je met de huidige techniek in 100.000 jaar niet breken, zegt Tanja. "Maar een quantumcomputer kan dat wel. Dus is het belangrijk dat we daar beveiliging voor ontwikkelen."

Stel: je wil iets goed beveiligd versturen, iets gevoeligs. Denk: foute roddels, bepaalde foto's, vertrouwelijke documenten. Als je die wil beveiligen tegen een quantumcomputer, heb je encryptie nodig - een digitale sleutel. Maar de huidige sleutels werken helemaal niet voor quantumcomputers.

En omdat een quantumcomputer zo 'snel' is, moet een nieuwe sleutel heel erg groot zijn. Het huidige internet is helemaal niet berekend op dat soort beveiliging. Het resultaat: alles wordt traag.

Die sleutels om je tegen een quantumcomputer te beveiligen zijn er dus wel, maar echt bruikbaar is het niet. Dat het alles langzaam maakt, is niet eens het grootste probleem, zegt Tanja. "Het kost vooral heel veel batterij. Dus voor je smartphone werkt dat gewoon niet."

Een probleem is dat de huidige beveiliging eigenlijk te veel doet, omdat we nog niet exact weten hoe je die het beste maakt. De oplossing zit volgens Tanja in slimmer beveiligen. "Stel je wil een kogelvrije deur maken. Dan zou ik beton gebruiken, en heel veel staal. Maar je hebt ook kogelvrij glas. Zoiets willen we ook maken om je te beveiligen tegen quantumcomputers."

Deel artikel: