Het gehackte Twitteracount van de Iraanse staatsomroep

Strijd in Jemen nekt Iraanse staatsomroep

De Iraanse staatsomroep Al Alam is sinds zondag in de ban van een hack. Zo goed als zeker zijn de inbrekers afkomstig uit Saudi-Arabië. Ze hebben de macht over de accounts op Twitter en YouTube overgenomen en verspreiden via die kanalen gevoelige informatie.

Zo zetten de hackers namen en nummers van correspondenten van Al Alam online. De tv-zender is druk bezig weer controle te krijgen over de eigen mediakanalen.

Waarom?

De reden achter de cyberaanval op de staatsomroep ligt in Jemen, waar gevechten zijn losgebarsten tussen de regeringstroepen en de Houthi-rebellen. Beide landen bemoeien zich met die oorlog en staan lijnrecht tegenover elkaar.

Iran geeft economische steun aan de Houthi-rebellen in Jemen, maar ontkent dat het fysiek aan de strijd meedoet. Saudi-Arabië, bondgenoot van de Verenigde Staten, is juist tegen de sjiitische groepering. Al Alam bericht vanuit Iraans perspectief veel over de gebeurtenissen in Jemen.

De hackers uit Saudi-Arabië verspreidden daarom via Twitter het gerucht dat een belangrijke leider van de Houthi-rebellen in Jemen om het leven is gekomen. Op YouTube plaatsten de inbrekers een video in het kader van propaganda van het eigen regime:

Deel artikel: