Kinderen in Sanaa houden een automatisch wapen vast
NOS Nieuws

Veel kinderen de dupe van oorlog in Jemen

In Jemen zijn de afgelopen dagen zeker 74 kinderen gedood en 44 gewond geraakt bij de gevechten tussen Houthi-rebellen en het Jemenitische leger, meldt Unicef. Kinderen zijn in deze situatie extra kwetsbaar, zegt de VN-organisatie.

"Kinderen betalen een onacceptabel hoge prijs voor dit conflict. Ze worden gedood, verminkt, moeten hun huis ontvluchten, kunnen niet meer naar school en hun gezondheid is in gevaar", zegt Unicef-vertegenwoordiger in Jemen Julien Harneis.

Het aantal van 74 omgekomen kinderen is een voorzichtige schatting, het totale aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. De VN spreekt over een naderende humanitaire ramp.

Gevaarlijk

"De omstandigheden waaronder hulpverleners moeten werken zijn nu erg gevaarlijk. Ziekenhuizen zijn overvol en zelfs ambulances worden gekaapt", zegt een andere medewerker van Unicef. Drie hulpverleners zijn om het leven gekomen.

Vooral in de havenstad Aden loopt het uit de hand. Daar wordt sinds een paar dagen zwaar gevochten tussen de Houthi-rebellen en het regeringsleger. Stoffelijke overschotten blijven achter op straat.

Sinds de toename van de gevechten in Jemen, twee weken geleden, zijn zeker 100.000 mensen op de vlucht.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft toestemming om hulpgoederen en medicamenten naar Jemen te brengen, maar tot nu toe is het niet gelukt om die hulp het land in te krijgen. Vandaag is een vliegtuig met goederen aangekomen in Sanaa. Morgen en donderdag volgen nog twee vluchten.

Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis in Nederland lopen de inwoners van steden als Aden grote risico's, omdat er geen schoon drinkwater is. Er wonen een miljoen mensen in de stad. Water en elektriciteit zijn er afgesloten.

Samen met het lokale Rode Kruis werken er 150 internationale medewerkers van de hulporganisatie. De bedoeling is om met de vluchten van later deze week medische teams in te vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl