Javier Espinosa op een oude foto

'Klik. Klik. Klik. Het was een schijnexecutie.'

Meer dan zes maanden lang werd de Spaanse journalist Javier Espinosa gevangen gehouden door Islamitische Staat. Voor het eerst sinds zijn vrijlating in maart vorig jaar doet hij zijn verhaal in The Sunday Times (€).

El Mundo-journalist Javier Espinosa en freelance fotograaf Ricardo Garcia Vilanova werden op 16 september 2013 ontvoerd toen ze na twee weken werken Syrië wilden verlaten. Ze werden naar een kelder in Aleppo gebracht en moesten een oranje uniform aan."Op mijn rug stond een nummer in het Arabisch", schrijft Javier. "Ik was gevangene nummer 43."

Ricardo Garcia Vilanova (L) en Javier Espinosa (R) na hun vrijlating

De twee brachten maandenlang door in een kleine kamer. Ze hoorden dat anderen gemarteld werden, maar zelf werden ze netjes behandeld.

"Het was een surrealistisch moment toen een strijder onze cel binnenkwam en excuses aanbood voor de geluiden die we in de volgende uren zouden horen. 'We hebben verschillende regeringssoldaten gevangen', zei de strijder 'We gaan ze slaan voordat we ze executeren'."

The Beatles

Op een gegeven moment werd Javier naar een andere plek gebracht, waar hij met 23 andere gegijzelden vastzat. De drie Engelse IS-strijders die de gijzelaars bewaakten, werden door Javier en de anderen al snel tot 'The Beatles' gedoopt.

Een van die 'Beatles' was Jihadi John, de man die steeds te zien was in de onthoofdingsfilmpjes. The Washington Post en BBC meldden vorige maand dat achter het masker de 26-jarige Mohammed Emwazi zit.

Mohammed Emwazi, ook wel Jihadi John genoemd

Klik. Klik. Klik.

Volgens Javier mishandelde Emwazi de gevangenen psychisch. "Hij had een antiek zwaard, dat legers in de Middeleeuwen gebruikten. Het lemmet was bijna een meter lang, met een zilveren heft. Daarmee streelde hij over mijn nek, terwijl hij bleef praten: 'Voel je het? Koud, hè? Kan je je voorstellen hoeveel pijn het doet wanneer het snijdt? Onvoorstelbare pijn'."

"Toen hij daarmee klaar was, pakte hij zijn pistool", schrijft Javier. "Hij zette 'm tegen mijn hoofd en haalde de trekker drie keer over. Klik. Klik. Klik. Het was een schijnexecutie."

Javier Espinosa rent zijn zoon tegemoet na zijn vrijlating

Javier zat samen met 23 andere gegijzelden vast, vijftien gegijzelden zijn inmiddels vrijgelaten. Hij kwam tijdens zijn gevangenschap Alan Henning en Peter Kassig tegen, die later beiden werden onthoofd door Emwazi. Kassig vertelde voor zijn dood aan Javier verschrikkelijk te zijn gemarteld.

Ook Kayla Muller zat in deze groep, zij kwam om bij bombardementen op Irak. Zes anderen werden geëxecuteerd. Volgens Javier zit alleen de Engelsman John Cantlie nog altijd vast.

Bij zijn vrijlating dreigden IS-strijders andere gevangenen te vermoorden als Javier zijn verhaal in de media zou doen. Nu bijna iedereen vrij is, durfde Javier het aan om zijn ervaringen op te schrijven in The Sunday Times (€). Het is niet bekend of er losgeld is betaald voor zijn vrijlating.

Deel artikel: