Oud-IS-strijder vertelt rauw verhaal

Een oud-strijder van Islamitische Staat onthult schokkende details over de werkwijze van IS in een vraaggesprek met een nieuwssite over het Midden Oosten. Hij doet uit de doeken hoe IS-strijders worden getraind en ingezet.

Aspirant-strijders moeten eerst oefenen op kippen en andere dieren voordat ze mensen het hoofd leren afsnijden, vertelt de geïnterviewde onder de schuilnaam 'Sherko Omer' aan de website Your Middle East.

Maagden

IS-commandanten beloven hun rekruten dat ze seks mogen hebben met alle gevangengenomen vrouwen die geen moslim zijn.

En ook na hun dood zijn er vrouwen voorhanden: "Als ze in de strijd sterven, worden ze door 72 maagden opgewacht in de hemel. Bovendien zorgt hun dood ervoor dat tientallen naaste familieleden niet naar de hel gaan, krijgen de strijders in de trainingskampen te horen."

Geen baard

Sherko Omer is een Iraakse Koerd uit Halabja, die eind vorig jaar met twee vrienden besloot zich aan te sluiten bij de strijd tegen het leger van president Assad in Syrië. Het drietal legde in Turkije contact met Syrische rebellen, die modern gekleed zijn en geen baard dragen.

Eenmaal in het trainingskamp in Syrië komen ze erachter dat ze zich niet bij de rebellen van het Vrije Syrische Leger hebben aangesloten, maar bij IS.

Buitenlanders

Sherko Omer zag hoeveel buitenlandse strijders door de IS-commandanten werden geselecteerd voor zelfmoordbrigades. "Omdat ze weinig nut hebben voor IS, geen Arabisch spreken, niet goed kunnen vechten en ook geen bruikbare vaardigheden hebben."

Sherko Omer weet zelf buiten de strijd te blijven, omdat hij als technicus wordt ingezet om communicatienetwerken op te bouwen. Hij ziet wel hoe kleine meisjes worden verkracht en gevangenen worden onthoofd tijdens een openbare executie, waarbij ook kinderen aanwezig zijn.

Uiteindelijk weet Sherko Omer gebruik te maken van een Koerdische aanval op een IS-kamp in Irak, waar hij op dat moment aan het werk is. Hij roept in het Koerdisch naar de aanvallers dat hij zich wil overgeven en weet zich zo in veiligheid te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl