Lee Vu

Lee Vu bekent schuld uit angst voor megastraf

De Vietnamese Lee Vu, student aan de Hogeschool Saxion in Deventer, heeft schuld bekend in een gigantische phishing-rechtszaak in de Verenigde Staten. Hij heeft een deal gesloten uit angst voor een megastraf, zegt zijn advocaat Bart Stapert.

"Door deze bekentenis ontloopt hij een veel hogere celstraf", zegt Stapert. Als hij uiteindelijk voor een Amerikaanse jury had moeten bewijzen dat hij onschuldig was, en dat was mislukt, had hij waarschijnlijk veel langer moeten zitten." Nu loopt de Vietnamese student waarschijnlijk begin 2016 als een vrij man naar buiten, omdat hij al een behoorlijke tijd vastzit.

Vorig jaar spraken we met Lee Vu. Uiteindelijk is het door de deal met de VS niet tot zo'n hoge straf gekomen.

De zaak

Lee zou, samen met zijn huisgenoot, verantwoordelijk zijn voor een miljoenenschade door phishing. Huisgenoot Nguyen is hoofdschuldige. Hij verstuurde miljoenen phishingmails en hackte Amerikaanse internetbedrijven. Vu zou alleen maar op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn geweest, zegt zijn advocaat.

Ondanks dat Lee ontkende ook maar iets met de zaak te maken te hebben, vroeg de VS om uitlevering. Mede omdat president Obama het als speerpunt heeft gemaakt om cybercriminelen zo hard mogelijk aan te pakken, werd Lee in maart 2014 uitgeleverd. Ondanks alle pogingen van zijn vrienden om dat te voorkomen.

Volgens Stapert werkte Lee zich in de problemen, doordat hij zijn computer uitleende aan Nguyen. "Omdat hij zijn huisgenoot liet werken op zijn computer, had hij kunnen weten wat die daarmee deed. En dat kan Lee in de VS al gauw schuldig maken aan cybercrime. Omdat hij het risico liep op de mega-veroordeling, heeft hij dus maar bekend."

Student in Deventer

Lee had zijn Nederlandse hbo-diploma bijna op zak, maar de aanklacht van de Amerikanen gooide roet in het eten. "Hij moet nog ongeveer een half jaar studeren voor hij zijn diploma heeft, dus we proberen ervoor te zorgen dat hij naar Nederland kan komen", zegt Stapert. Of dat lukt is nog maar de vraag, omdat Lee een Vietnamees paspoort heeft.

Deel artikel: