NOS NieuwsAangepast

'Galgenmaal' voor Saxion-student Lee Vu?

De Vietnamese student Lee Vu aan de Saxion Hogeschool in Deventer moet van Amerika de cel in, de Nederlandse cel. Amerika verdenkt de 24-jarige student van cybercrime en wil dat hij uitgeleverd wordt. Die uitlevering is uitgesteld, daarom wil Amerika dat Vu tot die tijd wordt vastgezet.

De student zou vluchtgevaarlijk zijn: Vu heeft een Vietnamees paspoort en ze zijn bang dat hij naar Vietnam vlucht - waarmee Amerika geen uitleveringsverdrag heeft.

Phishing

Vu heeft het al maanden aan de stok met de Verenigde Staten. Ze verdenken hem van phishing, waarmee hij 800.000 euro van Amerikaanse burgers zou hebben gestolen. Maar dat ontkent hij. Volgens Vu zit zijn Vietnamese huisgenoot erachter, die uit zijn naam e-mails verstuurd zou hebben. Die zit alweer in Vietnam en heeft bekend aan de politie.

"Amerika zoekt een zondebok omdat de werkelijk schuldige Vietnamees veilig in zijn thuisland zit", zeggen zijn vrienden. Ze protesteren al maanden tegen uitlevering, onder meer met een handtekeningenactie en Facebookpagina.

Hier vertellen ze zijn verhaal:

Afgelopen oktober werd Vu's uitlevering aan Amerika uitgesteld; besloten werd dat hij zijn studie mag afmaken. En dat lukt niet als hij in de cel zit. Hij loopt nu met een enkelband rond. Advocaat Bart Stapert denkt dat Vu sowieso uitgeleverd gaat worden. En hij snapt de zet van Amerika niet. "Hij werkt gewoon goed mee en z'n studie gaat goed. Volgende week heeft Vu tentamens en dit is gewoon hartstikke zwaar voor hem."

Galgenmaal

Vanavond eet Vu met z'n vrienden - en dat is misschien wel de laatste keer. Morgen om 11.00 uur doet de rechter uitspraak. En dan kan het dus zo zijn dat hij zich moet melden bij de gevangenis. Is hij daar nerveus over? "Nee, ik ben eigenlijk alleen ontzettend moe", zegt Vu. "Ik wil gewoon m'n studie afmaken."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl