Moddergevecht
Aangepast

Gezocht: modder voor antibiotica

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Erik Verwiel

    Redacteur NOS op 3

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Erik Verwiel

    Redacteur NOS op 3

Heb je een blaasontsteking of chlamydia opgelopen? Dat is tot nu toe makkelijk te genezen met antibiotica. Maar in de toekomst zijn dit soort relatief onschuldige kwaaltjes mogelijk een stuk minder makkelijk te verhelpen, doordat bacteriën steeds beter bestand zijn tegen antibiotica.

Een mogelijke oplossing voor het probleem: modder. Amerikaanse wetenschappers roepen op DrugsFromDirt.org mensen wereldwijd op modder naar hen te sturen. Daarmee kunnen wetenschappers nieuwe antibiotica ontwikkelen.

1 procent

Maar 1 procent van de bacteriën die wetenschappers in de modder vinden zijn gemakkelijk in een lab op te kweken. Er zijn dus maar weinig bacteriën die geschikt zijn om antibiotica mee te maken én makkelijk te vinden zijn. Die bacteriën zijn nu eigenlijk allemaal al 'opgemaakt'. De overige 99 procent van de potentiële antibiotica-bacteriën kon tot nu toe slecht in het lab overleven en was dus praktisch onbruikbaar.

Tot een doorbraak in een Amerikaans onderzoek van de Northeastern University. Onderzoekers vonden daar een manier om een groter deel van interessante modderbacteriën toch te laten groeien. Daardoor kunnen veel meer bacteriën dan voorheen worden onderzocht.

De wetenschappers hebben op deze manier al een veelbelovend antibioticum ontdekt. En het goede nieuws is dat ze met deze kweekmethode een onuitputtelijke bron hebben aangeboord. Want er is modder genoeg.

  • NOS/Harro Brouwer
    Deze bacteriën uit modder scheiden antibiotica uit
  • NOS/Harro Brouwer
    In de petrischaaltjes worden verschillende antibiotica verzameld
  • NOS/Harro Brouwer
    Deze bacteriën uit modder scheiden antibiotica uit

Mount Everest-modder

Onderzoekers van Rockefeller University sluiten hierop aan en zijn een nieuwe zoektocht naar modder begonnen. Aangezien ze de Amerikaanse klei daar al tot in den treure hebben onderzocht, willen ze nu nieuwe, verse modder hebben. Van over de hele wereld dus. "Elk stuk modder is potentieel interessant - of het nou uit Nigeria of Nederland komt", zegt onderzoeker Zachary Charlop-Powers.

Elk stuk modder is potentieel interessant - of het nou uit Nigeria of Nederland komt

Onderzoeker Zachary Charlop-Powers
Meedoen? Ga op pad met een lepel

Hoogleraar microbiologie Gilles van Wezel aan de Universiteit van Leiden is enthousiast over het initiatief. Maar de kans dat nieuwe antibiotica straks uit Nederlandse modder wordt gemaakt, is volgens hem wel klein.

"Die modder is al vaak onderzocht", legt hij uit. "Je zal toch eerder op zoek gaan naar stukken grond die minder vaak bekeken zijn, zoals modder van de top van de Mount Everest of op vijf kilometer diepte in de Marianentrog."

Deel artikel: