Deze beelden moeten voortaan op de pakjes worden gedrukt

De dag van: vieze plaatjes op je peuken, de ECB en Doomsday

Niet veel tijd gehad om het nieuws te checken vandaag? Dit is een selectie door de redactie van NOS op 3.

Vieze plaatjes om je peuken weg te doen

Bovenstaande foto's van slechte gebitten, gezwellen en zwarte longen, die kan je in de loop van volgend jaar tegenkomen op sigarettenverpakkingen. Dat moet rokers afschrikken. Zinloos, zeggen wetenschappers, dat werkt helemaal niet. En we zijn er redelijk laat mee, in andere landen hebben ze al jaren nare foto's op pakjes sigaretten. Zoals Australië:

Pakjes sigaretten in Australië

Wat denk jij, werken angstaanjagende plaatjes? Check ​de poll.

Kan je jihadisten deradicaliseren?

Is het mogelijk om jihadisten op andere gedachten te brengen? Dat vroegen we aan ex-jihadist Morten Storm uit Denemarken en onderzoeker Willem Wagenaar. Morten zou gaan vechten voor de jihad, dat was zijn doel. Maar toen dat plotseling werd afgeblazen, sloeg de twijfel toe. "Ik ging die middag naar een winkel om militaire kleding te kopen. Ik was er echt klaar voor, om te vechten voor mijn geloof. Toen hoorde ik dat de hele operatie werd afgeblazen.”

Ik voelde me als een profvoetballer die kort voor het WK hoort dat hij niet mee mag doen.

Morten Storm

Morten stapte eruit en is nu ondergedoken. Maar als de twijfel er bij een geradicaliseerde moslim niet is, kun je weinig doen, zegt Wagenaar. “Radicalen wijzen de maatschappij volledig af. Elk weerwoord of advies wordt afgewezen, want dat komt van de vijand. Dan is een zachte benadering zinloos natuurlijk.”

1100 miljard voor de Europese economie

Een onvoorstelbaar bedrag, maar volgens de bank hard nodig om de economie in Europa weer op gang te helpen. Dat geld wordt gebruikt om schulden van particulieren en bedrijven over te nemen van de banken. De ECB koopt tot en met september 2016 schulden van landen in de eurozone op. De ECB hoopt zo de economie weer een beetje op gang te brengen, want: geld moet rollen.

Het is 3 voor 12 op de Doomsday-klok

En de vernietiging van de aarde, die is weer iets dichterbij: het Bulletin of Atomic Scientists, een club wetenschappers, heeft de klok bijgesteld van 5 minuten voor middernacht naar 3 minuten voor. Er staan ons "verschrikkelijke dingen" te gebeuren, waarschuwen ze.

De groep, opgericht in 1947, gebruikt de Doomsday-klok om te laten zien hoe het ervoor staat met de wereld. De klimaatverandering en kernrampen zijn de grootste bedreigingen voor de aarde. Zo dichtbij het eind zijn we niet geweest sinds 1987, tijdens de Koude Oorlog.

Bulletin of Atomic Scientists stelt de Doomsday-klok bij

Deel artikel: