Eindeloos wachten tijdens de #zorgcrisis

Zo eindigde het overleg over de #zorgcrisis op het Binnenhof vannacht. Morgen begint het kerstreces, dus het zou fijn zijn als er vandaag een oplossing komt.

Op dit moment ziet het er goed uit. Er is een aangepaste wet opgesteld over hoe het zorgplan eruit moet zien. Het is alleen even de vraag wanneer en of er een klap op wordt gegeven.

Het is een lange dag in Den Haag, vol eindeloze overleggen. Er wordt weinig losgelaten. Voor journalisten is wachten vandaag de hoofdmoot, zegt verslaggever Remco te Kloese. "De luiken zaten vandaag dicht in Den Haag."

Verspreid over de hele dag liep politiek verslaggever Joost Vullings continu op en neer van het Binnenhof naar de radiostudio.

Er wordt niet gelekt. Het is erg ingewikkeld voor gewone stervelingen zoals wij.

Joost Vullings

Het 'akkoord' over het wetsvoorstel dat er nu ligt, komt in hoofdlijnen hier op neer: verzekeraars krijgen minder macht, verzekerden krijgen meer macht. Vullings: "Want de vrije artsenkeuze beperken mag van de drie dissidente senatoren, maar onder strengere voorwaarden dan in de wet die deze week werd weggestemd. Artsen moeten beschermd worden tegen de willekeur van verzekeraars."

Het grote probleem is dat de drie PvdA-Eerste Kamerleden die eerder deze week tegen de zorgwet stemden, niet willen garanderen dat ze nu ineens wel voor de wet stemmen. Een staatsrechtelijk juiste positie die ze innemen, zegt Ron Fresen. "Zij stemmen pas als de wet voor ze ligt. Dat is een probleem, want de VVD eist garanties na wat eerder gebeurd is."

Wat rest is: wachten. Met pizza's. Op witte rook.

Deel artikel: