Aangepast

Jarenlang wachten op je geld: in Italië ben je geen uitzondering

  • Ties Brock

    redacteur Nieuwsuur

  • Ties Brock

    redacteur Nieuwsuur

Manuela en Teresa wachten al meer dan drie jaar op hun geld. De twee vrouwen uit de Noord-Italiaanse stad Vicenza hebben nog 30.000 euro te goed van het goudbewerkingsbedrijf waarvoor ze jarenlang werkten. Maar het failliete bedrijf lijkt geen cent meer waard te zijn.

"Toen ik begon met werken, kreeg ik mijn salaris altijd pas twee, drie maanden later", vertelt Teresa. "Dat werd vier tot vijf maanden, tot ik opeens een heel jaar zonder salaris zat." Ook Manuela is kwaad op haar oude baas. "Hij verstopte goud en hield onze salarissen voor zichzelf."

Behalve de vijftien werknemers zitten ook leveranciers en de bank op geld te wachten. Het bedrijf heeft een totale schuld van ruim 1,8 miljoen euro. Maar de curator heeft slechts 70.000 euro kunnen vorderen. Voor Manuela en Teresa ziet het er niet goed uit.

Jarenlang wachten op je geld: in Italië ben je geen uitzondering

Het goudbewerkingsbedrijf is een van de vele bedrijven die hun schulden aan Italiaanse banken nooit zullen terugbetalen. Bij sommige banken is meer dan 20 procent van de kredieten problematisch. Schattingen gaan uit van 300 miljard euro aan foute leningen bij banken in heel Italië.

"De banken hebben veel te gemakkelijk geld uitgeleend aan dit soort dubieuze bedrijven", zegt oud-rechter Cecilia Carreri. Zij deed onderzoek naar de problemen en schreef er een boek over. "Het ging vaak om leningen aan bevriende ondernemers zonder voldoende garanties."

'We wachten'

Daarnaast duurt het in Italië ook nog eens heel lang voor faillissementen worden afgehandeld. Vijf tot zeven jaar is normaal. "De rechtspraak in Italië is heel traag", zegt Carreri. "Dat komt door de wetgeving, maar ook door personeelsgebrek. Er zijn te weinig rechters."

Het goudbewerkingsbedrijf waar Manuela en Teresa werkten ging in 2015 failliet, maar de afhandeling van het faillissement verloopt traag. "We wachten op de rechtbank. We wachten op de verkoop van dit en dat. We wachten op de veiling. We wachten", zegt Manuela.

Schuldeisers wachten dus jarenlang op hun geld, soms tevergeefs, en ondertussen worden foute leningen niet afgeschreven. En dat is slecht voor de toch al zwakke bankensector in Italië en voor de gehele economie.

Druk vanuit de EU

Veel Italiaanse banken staan op het punt van instorten. De Italiaanse regering redde eind juni nog twee noodlijdende banken, met geld van belastingbetalers. Oud-rechter Carreri vindt dat de Europese Unie dat niet langer moet toestaan.

"Het kan niet zo zijn dat wij een financieel-economisch beleid voeren dat anders is dan dat van de EU of de EU schade toebrengt. De EU moet Italië opleggen wat het moet doen."

Manuela en Teresa willen dat Brussel Italië dwingt om faillissementen sneller af te handelen. "Italië moet echt in actie komen, zijn handen laten wapperen. Waar zijn we mee bezig, vraag ik me wel eens af. En krijgen wij überhaupt nog iets van ons geld te zien?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl