Oud-premier Schotte
Aangepast

Verkiezingen Curaçao: democratie of 'maffiastaat'?

Morgen gaat Curaçao naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. De vorige regering viel al na zeven weken. Sindsdien voert de tijdelijke regering het bewind op het eiland.

"Het is naar om te zeggen, maar het heeft er zelden zo slecht voorgestaan", vertelt Gert Oostindie, hoogleraar koloniale geschiedenis. "Het kan onvermijdelijk worden dat Nederland moet ingrijpen op Curaçao."

Het kabinet van Hensley Koeiman viel op 12 februari. Direct daarna werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, tot ongenoegen van een nieuwe coalitie onder leiding van de oud-premier en voor corruptie veroordeelde Gerrit Schotte. Dankzij druk van Nederlandse zijde vinden er nu toch nieuwe verkiezingen plaats.

Maffiastaat

"Deze verkiezingen kunnen Curaçao in een maffiastaat veranderen als Schotte wint", zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Raak kreeg samen met VVD-er André Bosman vorig jaar een Kamermeerderheid achter zich voor een grootschalig onderzoek naar de relatie tussen de onder- en bovenwereld op het eiland.

Het onderzoek loopt nog, maar er zijn al meerdere mensen gearresteerd.

De grootste partij in Curaçao is MFK, de partij van oud-premier Gerrit Schotte die momenteel de interim-regering leidt. Maar Schotte mag niet meedoen aan de verkiezingen omdat hij is veroordeeld tot drie jaar cel voor corruptie. Vijf jaar lang mag hij van de rechter geen politiek bedrijven.

Schotte zou zich hebben laten omkopen door een gokbaas, Francesco Corallo. Die zelf ook is opgepakt op Sint Maarten, vanwege een grote fraude en witwaszaak in Italië. In afwachting van zijn hoger beroep is Schotte nu nog op vrije voeten.

Ook denkt het Openbaar Ministerie dat Schotte een rol heeft gespeeld bij het geven van de opdracht tot de moord op politicus Helmin Wiels in 2013, hoewel hij geen verdachte is.

Slechte B-film

Desondanks is Schotte enorm populair onder de bevolking en pleit hij voor volledige onafhankelijkheid van het 'koloniale' Nederland.

Meerderheid van de Curaçaoënaren wil niet onafhankelijk worden.

Gert Oostindie

Volgens Gert Oostindie zal het zo‘n vaart niet lopen: "Daarvoor zal er eerst een referendum moeten komen en de meerderheid van de Curaçaoënaren wil niet onafhankelijk worden. Ze zien in hoeveel voordelen ze hebben in het Koninkrijk."

Volgens Van Raak is het toch een zorgelijke ontwikkeling. "Als de kiezers morgen opnieuw kiezen voor de partijen die zich laten leiden door de gokmaffia, raken de grenzen van het Koninkrijk in zicht."

Deze week bezocht premier Gilmar Pik Pisas de gevangenis, waar hij gevangenen die wilden stemmen 750 euro per maand beloofde. Premier Pisas is van de partij van Gerrit Schotte. Hij greep ook in bij het Criminaliteitsfonds en zou geld dat is afgepakt van veroordeelde criminelen hebben ingezet voor de campagne van MFK. In dat fonds zitten ook miljoenen van gokcriminelen", zegt Van Raak.

Volgens het Kamerlid verschijnen op de sociale media ondertussen berichten van mensen die hun vertrouwen in de politiek hebben verloren en hun stembiljet liever te koop aanbieden.

"Als ik mensen in Nederland vertel over de politiek en de verkiezingen op Curaçao, lijkt het soms net een slechte B-film", aldus Van Raak.

"Het kan onvermijdelijk worden dat Nederland in moet grijpen op Curaçao"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl