De Amerikaanse immigratiedienst ICE pakt iemand op.
Aangepast

'Nog nooit zoiets gezien, het leek wel een kidnapping'

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Lizette Pellikaan

    redacteur

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Al gaat een federale rechter zich opnieuw buigen over het nieuwe inreisverbod van president Donald Trump, met de presentatie ervan laat hij nogmaals zien dat hij alles zal doen wat in zijn macht ligt om zijn belofte, het stoppen van immigratie naar de VS, waar te maken.

Het is niet de enige maatregel die in de afgelopen twee maanden is doorgevoerd en die tot veel onrust leidt in de Verenigde Staten. Eind januari tekende Trump een decreet dat resulteert in een nog strengere vervolging van illegale immigranten in de VS.

Omsingeld

Oscar Ramirez staat in de rij. Hij hoopt op een warm bed voor de avond bij de daklozenopvang van de Rising Hope Church, net buiten Washington DC. Hij ondervond aan den lijve hoe Trumps nieuwe maatregelen zich direct vertalen in een actiever en assertiever opsporingsbeleid. Een maand geleden werd hij omsingeld door zes ongemarkeerde politie-auto's toen hij uit de opvang kwam.

'Nog nooit zoiets gezien, het leek wel een kidnapping'

"De agenten verzamelden alle latino's op straat. Ik was samen met twee blanke vrienden, hen werd niets gevraagd. Geen identificatie, alleen of ze de Latino-mannen herkenden op de foto’s die agenten bij zich hadden."

Ramirez en zo’n zes of zeven anderen werden door de agenten ondervraagd over hun immigratie-status. Aangezien Ramirez een green card heeft, verschoof de aandacht al snel naar de andere mannen in het groepje. Daarvan werd een aantal geboeid aan handen en enkels afgevoerd. "Ik had nog nooit zoiets gezien, het leek wel een kidnapping."

Oscar Ramirez

In een officiële verklaring aan Nieuwsuur geeft de Amerikaanse immigratiedienst ICE aan dat er geen veranderingen zijn in het beleid onder Trump.

Drempel

Het decreet van Trump is inderdaad niet nieuw en borduurt voort op het beleid van eerdere presidenten die op dit vlak al streng opereerden. Zo zette president George W. Bush zo’n twee miljoen illegale immigranten het land uit. President Barack Obama deed daar nog een schepje bovenop en stuurde 2,5 miljoen immigranten terug naar het land van herkomst.

Toch zijn er aanwijzingen dat het decreet van Trump leidt tot nog meer uitzettingen. De immigratiedienst richtte zich onder Obama vooral op het opsporen van illegale immigranten die zware misdrijven hadden begaan. Onder Trump zal iedereen worden opgespoord en uitgezet.

Een arrestatie door de Amerikaanse immigratiedienst ICE

Voor de dominee van de Rising Hope Church, Keary Kincannon, is er duidelijk iets veranderd in de aanpak van de immigratiedienst. "Onze kerk was die dag het doelwit. Ze stonden heel openlijk te wachten tot de daklozen de opvang verlieten en pikten direct de latino-mannen uit de groep. Ze vroegen niets aan blanken en Afro-Amerikanen. Het was een klopjacht op latino’s."

De immigratiedienst mag alleen illegale immigranten oppakken waarvan ze weten dat die een strafblad hebben.

Nicholas Marritz, advocaat

Het incident heeft volgens de dominee veel impact gehad. "Het gerucht gaat dat de kerk nog steeds een doelwit is en dus blijven de daklozen weg. De mensen die wij helpen, leven al in extreme onzekerheid. Ze komen bij ons om niet dood te vriezen ‘s nachts, maar nu zijn ze zo bang, dat ze buiten slapen."

"De immigratiedienst ICE mag niet op deze manier werken", zegt immigratie-advocaat Nicholas Marritz, die de zaak van de daklozen mannen onderzoekt. "ICE mag alleen illegale immigranten oppakken waarvan ze weten dat die een strafblad hebben."

"In dit geval hebben ze alle namen door het systeem gehaald en iedereen met een smetje op zijn blazoen meegenomen. Maar wat de zaak nog lastiger maakt is dat ICE geen informatie wil verstrekken over de arrestatie, de identiteit van de mannen of hun huidige locatie", zegt Marritz.

Ik heb twee dochters, als ze mij uitzetten kan ik ze nooit meer zien.

Oscar Ramirez

De immigratiedienst geeft in de officiële verklaring aan dat zij die dag naar personen op zoek waren die nationale immigratiewetten overtreden hadden. Ook zeggen ze slechts twee mannen te hebben gearresteerd. "Toch zijn er vier mannen verdwenen die bijna dagelijks in de opvang sliepen en na 8 februari niet meer zijn gezien", zegt Marritz.

Oscar Ramirez komt nog iedere dag bij de kerk, ondanks de constante angst die hij ervaart. "We hebben nog nooit zo’n president gehad, het is echt verschrikkelijk wat hij doet. Ik heb twee dochters, als ze mij uitzetten kan ik ze nooit meer zien. Hij beseft niet hoeveel schade hij aanricht, hij rukt families uit elkaar en weet je wat dat creëert… haat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl