Aangepast

Heldenepos over Erdogan vlak voor referendum in première

In Turkije begrijpen veel Turken weinig van de ophef in het buitenland over het referendum dat president Recep Tayyip Erdogan meer macht geeft. Voor velen is Erdogan een held. De langverwachte Turkse speelfilm Reis, die dit weekend in première gaat, is een eerbetoon aan zijn leven.

Regisseur Hudaverdi Yavuz maakte het heldenepos over Erdogan. "Rechtvaardigheid, respect, elkaar helpen en niemand achterlaten. Dat verhaal proberen we te vertellen. Erdogan heeft een publiek dat verdeeld is; ze mogen hem of ze mogen hem niet. Maar de Erdogan die ik zie, zit vol mededogen."

Heldenepos over Erdogan vlak voor referendum in première

Reis is de Turkse vertaling van de koning, de chef of de baas; het is de bijnaam van Erdogan. De president wordt volgens correspondent Lucas Waagmeester in de film geportretteerd als een messias, als een uitverkorene.

Acteur Reza Beyoglu kon zijn geluk niet op toen hij werd gevraagd voor de hoofdrol. "Ik hou echt van Tayyip Erdogan. Als acteur ben je dolblij als je de president van je eigen land mag spelen."

Acteur Reha Beyoglu die de rol van Erdogan vertolkt in de film

De timing van de film heeft volgens de regisseur niets te maken met het aankomende referendum op 16 april. Het referendum gaat over een nieuwe grondwet, die de president veel meer macht geeft ten koste van het parlement.

"Het is absoluut geen propagandafilm. Uiteraard is het een verhaal over het succes van Erdogan, want de man is succesvol. En dan gaan we niet doen alsof hij niet succesvol is", zegt Yavuz. Ook Beyoglu benadrukt dat de film slechts een biografie is. "Het heeft niets met de politiek te maken."

Toch heeft Yavuz er bewust voor gekozen om geen kritiek te laten zien in de film. "Dit land heeft wat problemen. Niet dat je niks negatiefs mag zeggen, maar zoiets zouden ze niet willen. Dan zouden ze zeggen dat het beter is om dat stuk eruit te knippen. Dat wilde ik voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl