De studio van Nieuwsuur
Aangepast

De uitzending van 1 oktober

Franse burgersmokkelaars helpen migranten de grens over

In de Roya-vallei aan de Franse grens hebben negentig inwoners een illegaalnetwerk opgericht dat migranten helpt met vervoer, onderdak en eten. Sinds de sluiting van de grens bij Menton twee jaar geleden trekken leden van dat illegale netwerk iedere dag de grens over met tasjes eten. Aan de andere kant van de grens ligt Ventimiglia, ook wel klein-Calais genoemd. Daar is het streng verboden om voedsel en water uit te delen. Er zitten ruim tweeduizend migranten vast die allemaal verder Europa in willen.

"Hier in de vallei zijn we een tikje rebels", vertelt Jean-Pierre van het netwerk. "Maar we doen dit niet omdat het verboden is. We doen dit omdat twintig kilometer verderop mensen zitten die honger en dorst hebben. Daar hoef je geen rebel voor te zijn."

Onterecht de diagnose dementie

Het klinkt als een nachtmerrie. De diagnose dementie krijgen en zelfs opgenomen worden in een verpleeghuis, maar de ziekte niet hebben. Of juist wel dementie hebben, maar in een psychiatrische instelling belanden. Uit onderzoek van het VU Medisch Centrum blijkt dat er bij een bepaalde vorm van dementie, genaamd frontotemporale dementie, vaak misdiagnoses worden gesteld.

“Mijn familie was de papieren al aan het invullen om mij te laten opnemen op een gesloten afdeling van een verpleeghuis.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl