Angst voor 'tweede Calais' in Italiaanse Ventimiglia
Verschillende Italiaanse grensplaatsen worden overspoeld door honderden migranten. Ze willen doorreizen naar de rest van Europa, maar de grenzen zitten potdicht.
In het Italiaanse stadje Ventimiglia op de grens met het Franse Menton, is het het drukst: daar wachten 600 migranten totdat ze de grens over kunnen steken. De Italiaanse overheid weet niet meer wat ze met de situatie aan moet.
Vorig jaar deed zich een soortgelijke situatie voor, toen migranten een protest organiseerden op de rotsen bij de stad en daarna werden afgevoerd. Toch is het nu anders, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Er is een constante aanvoer van migranten. De migranten die de grens proberen over te steken, worden gearresteerd en meteen op een vlucht naar het zuiden van Italië gezet. Ze willen de aantallen bij de grens kleiner maken, zodat er niet een tweede 'Calais' ontstaat."
De Franse havenstad kampte met een toevloed aan migranten die hoopten door de Kanaaltunnel of per schip naar Groot-Brittannië te kunnen komen. Het grote aantal migranten leidde vaak tot protesten of vechtpartijen.
Vrijdag wisten tientallen migranten in Ventimiglia al de grenspolitie te verrassen. Ze renden en zwommen langs de versperringen, maar werden in Menton opgewacht door Franse agenten. Die stuurden ze weer terug naar Italië.
Aan Italiaanse kant is veel politie op de been. "Het is hier heel klein, maar toch staan er nu 200 agenten", zegt Zoutberg.
Volgens hem wordt de sfeer in Ventimiglia steeds grimmiger. "Bij de migranten hebben zich ook solidariteitsgroepen gevoegd. Die sporen de migranten aan om te demonstreren, waardoor er langzaam kleine protesten ontstaan." Sommige migranten staan met spandoeken op straat.
Volgens Zoutberg snapt Italië niet waar alle migranten opeens vandaan komen. "In Milaan zitten nu ook ongeveer 3500 migranten. Waarschijnlijk zijn zij het land binnengebracht door mensensmokkelaars. Ze weten niet meer wat ze ermee aan moeten."
Italië kampt al een langere tijd met grote groepen asielzoekers. Fabrice Leggeri, directeur van grensbewakingsagentschap Frontex, zei eind juni dat er vanuit Libië dertien tot veertien keer zo veel vluchtelingen naar Italië komen als er van Turkije naar Griekenland gaan.