David Cameron en Theresa May

Cameron maakt plaats voor opvolger May

David Cameron heeft vandaag het stokje overgedragen aan zijn opvolger Theresa May. Aan haar nu de grote taak om de brexit in goede banen te leiden. Cameron drukte May tijdens zijn laatste optreden als premier op het hart "zo dicht als mogelijk" bij de EU te blijven. Maar hoe doe je dat?

Nieuwsuur kijkt met twee topdiplomaten die zich intensief met Europa hebben beziggehouden, naar de op handen zijnde brexit. Jonathan Powell was twaalf jaar stafchef van Tony Blair. Tom de Bruijn was bijna tien jaar de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Unie.

Cameron maakt plaats voor opvolger May

Geen haast

Theresa May voerde zelf campagne voor het remain-kamp, maar zal nu het Verenigd Koninkrijk moeten loodsen naar een vertrek uit de EU. "Brexit betekent brexit en we gaan er een succes van maken", zei May maandag nadat duidelijk was geworden dat ze de strijd om het leiderschap van de Conservatieven had gewonnen.

Brussel hoopt dat de nieuwe Britse premier zo snel mogelijk duidelijkheid schept over het Britse vertrek uit de EU. De artikel-50-procedure, waarmee de brexit in gang kan worden gezet, moet volgens de EU zo snel mogelijk ingaan.

May zelf lijkt geen haast te hebben om de procedure in gang te zetten. "Artikel 50 moet pas worden aangeroepen als de Britse onderhandelingsstrategie duidelijk is. Dat betekent dat artikel 50 niet wordt aangeroepen voor het eind van het jaar", zei ze maandag.

May heeft beloofd meer te zijn dan een 'brexit-premier' en de Conservatieven weer te verenigen. "We hebben een gedurfde nieuwe visie nodig op de toekomst", zei ze over de toekomst van Groot-Brittannië, "een land dat er niet alleen is voor een paar bevoorrechten maar voor ieder van ons."

De aanstaande premier staat bekend als drijvende kracht achter de modernisering van de Conservatieve Partij. Zo is ze een voorvechter van meer vrouwen op verkiesbare plaatsen op de kieslijst. Britse media verwachten dat het kabinet dat May gaat samenstellen uit opmerkelijk veel vrouwen gaat bestaan.

Theresa May voor Downing Street 10

Cameron zei eerder dat hij erg blij is dat May de nieuwe regeringsleider wordt en dat hij haar zal steunen. "Zij is sterk, competent en meer dan geschikt om Groot-Brittannië de komende jaren te leiden." Hij laat het land naar eigen zeggen sterker en beter achter.

Voor Cameron zelf was het vandaag zijn laatste werkdag als premier. "Ik heb een afspraak met de koningin. De rest van mijn dag is opmerkelijk rustig", grapte hij in zijn laatste vragenuur in het Lagerhuis. Na afloop kreeg hij een staande ovatie van zijn eigen Conservatieve fractie en een klein aantal leden van oppositiepartij Labour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl