Hoe ver kan de Trump-campagne buigen voordat hij breekt?

  • Menno de Galan

    redacteur

  • Menno de Galan

    redacteur

In tegenstelling tot wat vrijwel iedereen verwachtte, profiteerde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in de peilingen niet van de aanslag in Orlando, Florida, waarbij 49 mensen werden doodgeschoten.

Dat is volgens politiek-verslaggever Michael Tomasky, een breuk met het verleden. Vanaf 9/11 boekten de Republikeinen electoraal succes door te hameren op veiligheid en op slinkse wijze in te spelen op angstgevoelens onder het electoraat.

Hoe ver kan de Trump-campagne buigen voordat hij breekt?

Orlando

Ook Trumps successen zijn voor een deel gebaseerd op de bouw van een muur tussen de VS en Mexico. En op een immigratieverbod voor moslims. Niet voor niets feliciteerde Trump zichzelf onmiddellijk na de schietpartij in Orlando.

Maar de verwachte electorale bonus bleef in de peilingen dus uit. Integendeel; de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton liep op hem uit. Net zo veelzeggend was de oorverdovende stilte onder Republikeinen. Vrijwel geen partijgenoot van Trump viel hem bij of feliciteerde hem met zijn vooruitziende blik.

Trump: bloedbad minder erg als slachtoffers wapens hadden

Zelfs de invloedrijke columnist Maureen Dowd van The New York Times ging afgelopen zondag overstag. Zij had tot nog toe een zeker zwak voor Trump, mede omdat hij afrekende met het Republikeinse establishment. Maar na 'Orlando' en met het beledigen van een Mexicaanse rechter om zijn etniciteit, is Trump volgens haar te ver gegaan.

En het blijft voor Trump niet bij slechte peilingen. De afgelopen dagen verschenen berichten in de pers over de treurige staat van zijn financiën en zijn gebrekkige campagneorganisatie.

Niet voor niets ontsloeg hij gisteren campagneleider Corey Lewandowsky. Lewandowsky was in de hiërarchie weliswaar al gepasseerd door de onlangs aangenomen politieke professional Paul Manafort, maar hij speelde nog steeds een belangrijke rol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl